В Україні судом не встановлено жодного юридичного факту порушення прав людини в Криму

06 лютого 08:50

Не заведено навіть жодної справи про незаконне позбавлення волі - стосовно Сенцова, Кольченка, Афанасьєва та інших.

 

Засоби масової інформації і правозахисники зафіксували тисячі фактів порушення прав людини в Криму, однак на сьогодні в Україні судом не юридично не встановлено жодного такого факту, йдеться у статті власкора DT.UA у Автономній Республиці Крим Валентини Самар.

"Моніторинги правозахисників і ЗМІ зафіксували тисячі фактів порушення прав людини в Криму, які, до слова, не припинялися навіть під час перебування місії спецпредставника генсекретаря Ради Європи (у двох селах ішли повальні обшуки й зняття відбитків пальців без пред'явлення будь-яких підстав). Однак на сьогодні в Україні судом не встановлено жодного юридичного факту порушення прав людини!" - наголошує Самар.

За її словами, жодної справи про незаконне позбавлення волі (включаючи Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва, Олександра Костенка, яких у РФ уже "засуджено"), катування, безслідне зникнення активістів, експропріацію майна, зокрема й державного, переслідування на етнічному й релігійному ґрунті не розслідувано й не розглянуто у суді.

"І це - жирна двійка, яку слід терміново виправляти", - наголошує автор.

Читайте також: Європарламент обговорить становище кримських татар в окупованому Криму

На думку Самар, українська влада має зробити повну ревізію всього законодавства, включаючи відомчі нормативно-правові акти, що стосуються всіх сфер життя окупованого Криму.

"Для початку (поки не ухвалили стратегію його деокупації або іншого формату акт про "комплекс заходів") - щодо виявлення й усунення дискримінаційних заходів щодо громадян України з кримською реєстрацією. Першим у цьому ряду правозахисники бачать ганебний статус нерезидента, яким жителів Криму нагородили закон про ВЕЗ "Крим" і постанова НБУ №699, що оскаржується в суді (перше коло кримські юристи виграли, але ВАСУ повернув на друге, причому до позиції НБУ приєднався ПриватБанк, якому згадана постанова допомагає не віддавати кримчанам їхні вклади). Левову частку роботи з моніторингу законодавства вже зробили кримські правозахисники, тож напрацювання є", - йдеться у статті.

У вересні 2015 року Верховна Рада України внесла зміни до деяких законів України щодо визначення дати початку тимчасової окупації Криму. Прийнятий закон визначає офіційною дату початку окупації півострова військами Російської Федерації 20 лютого 2014 року. Як наголошується в пояснювальній записці до документа, "фактичние захоплення Верховної ради АРК сталося 26 лютого 2014 року, а порушення Збройними силами РФ порядку перетину державного кордону та незаконне перебування на українській території, з метою окупації півострова – ще 20 лютого 2014 року".

Детальніше про політику стосовно окупованого Криму читайте ту статті Валентини Самар "Домашня робота" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".