В опозиції розглядають три кандидатури на посаду мера Києва: Кличко, Яценюк і Тягнибок

12 березня 16:29

Якщо буде єдиний кандидат від опозиції, то не буде мати значення, буде це Кличко, Яценюк чи Тягнибок. Опозиція упевнена у перемозі будь-якого.

 

Лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок вважає логічним лідерові партії "УДАР" Віталію Кличку висуватися в мери Києва, але якщо той відмовиться, то таку пропозицію потрібно зробити лідеру партії "Батьківщина" Арсенію Яценюку і йому.

"Для нас очевидним є те, що Віталій Кличко неодноразово балотувався на посаду міського голови і у нього є не тільки досвід в цьому питанні, але він має певний рейтинг у киян. Звичайно, якщо обирати між нами трьома, то у Кличка більше шансів пройти на виборах і перемогти Попова (голову Київської міської адміністрації Олександра Попова)", - сказав він на прес-конференції.

"Хоча я чітко розумію, що якщо буде єдиний кандидат від опозиції, то не буде мати значення, чи буде це Кличко, Яценюк, Тягнибок чи хто завгодно: якщо він буде мати підтримку трьох, він однозначно переможе на виборах", - сказав Тягнибок.

"Тому логічно було б, так би мовити, право першої ночі запропонувати Віталію Кличку", - сказав він, додавши, що Кличко знає про таку позицію, оскільки вона з ним обговорювалася.

При цьому Тягнибок наголосив, що сьогодні процес висунення єдиного кандидата від опозиції на виборах мера обговорювали не стільки лідери опозиційних партій, скільки київські організації. За його словами, столичні партійні організації тиснуть на своїх лідерів, вимагаючи від них прийняти рішення і визначитися з кандидатурою на посаду мера з тим, щоб низові організації могли починати працювати з киянами і проводити агітацію.

"Особисто я вважаю, що нам потрібно між собою домовитися. Але, з іншого боку, звичайно, ми поважаємо позицію нашого партнера Віталія Кличка. На даний момент він не готовий дати відповідь. Він обіцяє, що зробить це найближчим часом і дасть відповідь, чи буде це його кандидатура або, можливо, він запропонує іншу кандидатуру", - сказав він.

"Ймовірно, було б логічно, між нами трьома домовлятися наступним чином: якщо ми пропонуємо, як мовиться, право першої ночі Віталію Кличку і він відмовляється, хоча краще було б, щоб він не відмовлявся, як говориться, менше проблем... Але якщо він відмовиться, тоді, мабуть, потрібно запропонувати висуватися на мера Києва Арсенію Яценюку. Якщо він говорить: "Так, іду" - все, працюємо на нього як на кандидата. Якщо каже: "Не йду", тоді потрібно запропонувати мені. Вже тоді я буду говорити - не йду, а, можливо, і йду... Так визначається єдиний кандидат", - сказав Тягнибок.

"Якщо всі лідери опозиції відмовляються йти на посаду мера Києва, тоді кожен пропонує свої кандидатури. Будемо визначати: можливо, найвищий рейтинг, можливо, більш успішний. Крім усього іншого, адже нам потрібно думати ще про одне - не тільки про те, знайшли класного кандидата, давайте його виставляємо - нам потрібно думати і про те, яким він буде міським головою. Суть виборів не тільки в тому, щоб перемогти на виборах, але і в тому, щоб потім соромно не було", - сказав він.

- Хто володіє столицею - той володіє країною

У свою чергу, Яценюк підкреслив, що місто Київ - "це ключовий плацдарм для перемоги на президентських виборах 2015 року".

"Ми чудово усвідомлюємо, що в тому випадку, якщо Віталій Кличко йде на місто Київ за нашої підтримки, він не просто стає мером Києва, він додатково отримає перевагу в президентській кампанії. Але ми точно так само прекрасно розуміємо, що Попову і Партії регіонів Київ ми ніколи не подаруємо", - сказав Яценюк.

"Тому ми готові відступити від власних амбіцій тільки з однією метою - показати загальну перемогу опозиції в місті Києві", - сказав він, додавши, що це буде перемога трьох основних опозиційних сил. !zn

Читайте також:

Соцопитування показало відсутність у Кличка конкурентів на виборах мера Києва

Кличко порадив Яценюку припинити висувати йому ультиматуми

Тягнибок готовий піти у мери Києва, якщо Кличко не захоче

Оптиміст Попов вірить у перемогу на виборах мера за відсутності підтримки киян