В опозиції нагадали, що навіть мертвого депутата позбавити мандата може тільки Рада

05 березня 17:56

Позбавлення депутатських мандатів через суд суперечить Конституції, чинному законодавству і здоровому глузду. Це може зробити тільки Верховна Рада.

 

Рішення про позбавлення народного депутата його мандата може прийняти винятково Верховна Рада, нагадав депутат від фракції "Батьківщина" Микола Томенко.

"За всю історію парламенту ще не було випадків, щоб без Верховної Ради народний депутат позбавлявся мандата. Або він сам пише заяву про складання повноважень, або мандат відбирається у зв'язку з відкриттям кримінальної справи, яка направляється у Верховну Раду, за відповідною процедурою розглядається, а потім більшість парламенту має за це проголосувати", - цитує Томенка його прес-служба.

"Більше того, якщо, не дай Бог, народний депутат помирає, то Верховна Рада голосує за те, щоб позбавити його мандата. І тільки після цього в парламент "заходить" наступний депутат за партійним списком або оголошуються позачергові вибори", - зазначив політик.

Депутат зазначив, що позбавлення депутатських мандатів через суд суперечить Конституції, чинному законодавству і здоровому глузду. Це може зробити тільки Верховна Рада.

Тому, за словами Томенка, з правової точки зору буде правильно абстрагуватися від будь-яких рішень Вищого адміністративного суду щодо Сергія Власенка. "І тільки після того, як це питання буде розглянуто спеціальною комісією Верховної Ради, після його обговорення в парламенті, депутат може втратити мандат тільки за умови, що за це проголосують 226 народних депутатів, до речі, дотримуючись закону про персональне голосування", - зазначив Томенко.

Як повідомлялося, ВАСУ у вівторок, 5 березня, почав розгляд заяви голови Верховної Ради Володимира Рибака про дострокове припинення депутатських повноважень Власенко. У вівторок ВАСУ вже позбавила депутатських повноважень народного депутата фракції Партії регіонів Андрія Веревського за відповідним позовом Рибака. !zn

Читайте також:

Вищий адмінсуд відклав позбавлення Власенка мандата на 6 березня

Євросоюз офіційно заступився за Власенка

Власенко не прийшов на суд, його інтереси представляє Яценюк

Українського посла викликали в МЗС Німеччини через ситуацію з Власенком