В Німеччині назвали "можливо, помилковою" думку про холодність Євросоюзу до України

17 лютого 15:22

Посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль зустрівся з донецькими студентами і подискутував з ними на тему Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

 

В Україні сьогодні існує хибне враження, що Європейский союз (ЄС) останнім часом досить холодно ставився до офіційного Києва. Про це заявив посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль на зустрічі зі студентами в Донецьку, повідомляє Deutsche Welle.

"Для мене цілком зрозуміло, що українська культура є частиною Європейської. І хоча я погано знаю російську мову, однак знайомий з письменниками, твори яких було перекладено на німецьку. Це - Жадан, Андрухович, Забужко. Для мене це сучасна європейська література, яку я б радив читати і молоді... Очевидно, питання про європейську ідентичність виникло через враження, можливо і помилкове, що Євросоюз останнім часом досить холодно ставився до України", - сказав посол.

На зустрічі було обговорено питання угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі України з ЄС. За словами Вайля, коли угода запрацює, вона надасть великі можливості для припливу західних інвестицій до України та модернізації її економіки. "І я не думаю, що Митний союз зможе зробити те ж саме", - підкреслив Вайль, хоча і дипломатично зауважив, що "добрі відносини з Росією потрібно мати в будь-якому випадку".

Нагадаємо, Україна розраховує підписати угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС у листопаді 2013 року у Вільнюсі на саміті "Східного партнерства". Єврокомісар з розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле, який гостював нещодавно в Києві, підтвердив це. Фюле також уточнив, що одночасна інтеграція з ЄС і іншими наддержавними об'єднаннями неможлива. Президент України Віктор Янукович пообіцяв Фюле, що Україна зробить все, щоб підписати УА в листопаді.

Однак угода про асоціацію може опинитися під загрозою зриву через кримінальне переслідування лідерів української опозиції. Європу не влаштовує те, що нинішня українська влада переслідує членів колишнього уряду. Так, за ґратами раніше опинилися екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко та інші чиновники. Проти Тимошенко зараз висунуто звинувачення в причетності до вбивства нардепа Євгена Щербаня. Якщо вину Тимошенко буде доведено, їй загрожує довічне ув'язнення. ЄС вже критично відреагувало на нові звинувачення проти Тимошенко.

Нагадаємо, угоду про асоціацію України і ЄС було парафовано 30 березня 2012 року - було підписано тільки політичну частину договору. Для вступу документа в силу необхідні підписання та ратифікація Верховною Радою, Європарламентом і парламентами країн-членів ЄС. Представники ЄС неодноразово зазначали, що підписання угоди про асоціацію опинилося під загрозою через нинішнє становище в Україні. !zn

Читайте також:

Угода про асоціацію Україна-ЄС готова до підписання

Рада ЄС підтвердила прихильність до підписання з Україною Угоди про асоціацію

Янукович пообіцяв Фюле працювати над недоліками

Євросоюз дав Україні час до листопада на виконання необхідних для асоціації умов