Уряд Японії подав у відставку

01 жовтня 04:50

Японський прем'єр Йосіхіко Нода прийняв відставку більшості своїх міністрів напередодні запланованих на понеділок перестановок у складі уряду.

 

Члени уряду Японії в повному складі подали сьогодні у відставку, вручивши відповідні заяви прем'єр-міністру країни Йосіхіко Ноді. Формування нового складу кабінету очікується протягом понеділка.

Очікується, що в новому кабінеті збережуть свої пости глава МЗС Коїтіро Гемба та міністр оборони професор Сатосі Морімото - перший в історії країни непартійний фахівець на цій посаді. Збережуть свої портфелі й інші члени уряду - генеральний секретар Осаму Фудзімура, віце-прем'єр Кацуя Окада, міністр економіки, торгівлі і промисловості Юкіо Едано.

Головним елементом поновлення стане призначення нового міністра фінансів Коріки Дзедзіми. Міністром освіти, культури та спорту стане популярна Макіко Танака, яка часто бере участь у телевізійних програмах. Вона має широкі зв'язки у керівництві Китаю, і її призначення розглядається як частина спроб по налагодженню відносин з Пекіном, що серйозно загострилися останнім часом через конфлікт навколо контрольованих Японією островів Сенкаку (Дяоюйдао), які КНР вважає своїми незаконно окупованими територіями.

Формування нового кабінету проходить в ході підготовки прем'єр-міністра Ноди до розпуску парламенту Японії і призначення позачергових виборів. Він обіцяв опозиції зробити це в обмін на її підтримку вкрай непопулярного законопроекту про поступове підвищення прибуткового податку з метою скорочення гігантського державного боргу Японії. При цьому прем'єр Нода намагається всіляко відтягнути проведення виборів, сподіваючись перед цим підняти популярність свого уряду. !zn

Читайте також:

Японія має намір відмовитися від атомної енергетики до 2040 року

КНДР і Японія вперше за чотири роки сіли за стіл переговорів

Китай і Японія відмовляються від долара