Уряд Туреччини отримав мандат на війну з Сирією

04 жовтня 14:18

Парламент Туреччини надав уряду країни річний мандат на проведення транскордонних армійських операцій, у тому числі щодо Сирії. Таке рішення ухвалено на закритому засіданні.

 

Турецький парламент схвалив проведення військової операції за межами країни, якщо уряд вважатиме це за необхідне. За дозволом до депутатів звернувся кабінет міністрів у зв'язку з "агресивними діями" з боку сирійської армії. 3 жовтня з території Сирії було обстріляно турецьке місто Акчакал, в результаті чого загинули п'ять осіб. У Туреччині ці дії сприйняли як загрозу національній безпеці.

Завдяки схваленню парламенту, турецька влада може протягом року відправляти військових до Сирії та здійснювати авіаобстріли сирійської території. Втім, віце-прем'єр Туреччини Бесір Аталай заявив, що схвалення парламентом військових дій за межами країни не є "меморандумом про оголошення війни".

-Туреччина бомбардує сирійські війська за вбивство п'ятьох турків

Прем'єр-міністр Реджеп Таїп Ердоган підкреслив, що Анкара має намір у першу чергу діяти у співпраці з міжнародними організаціями. Рада безпеки ООН планує зібратися найближчим часом на нараду на прохання Туреччини, яка вимагає зупинити сирійську "агресію".

Віце-прем'єр Аталай також зазначив 4 жовтня, що Дамаск офіційно визнав факт обстрілу турецької території і вибачився за цей інцидент. Жертвами обстрілу Акчакала стали дві жінки і троє дітей. У відповідь на це Туреччина почала артилерійський обстріл сирійської території і знищила загін солдатів сирійської армії. Точне число вбитих поки не встановлено. !zn

Читайте також:

Прем'єр Туреччини передбачив швидкий кінець режиму Асада в Сирії

Туреччина почала перекидати військову техніку до кордону з Сирією (відео)

Туреччина визнала, що сирійські ракети її літак не збивали

Для Асада в Москві приготували сотні квартир. Переїзд готується найближчим часом