Уряд Греції уникнув відставки

05 листопада 06:40

Парламент Греції в ніч на суботу, 5 листопада, незначною більшістю голосів висловив довіру уряду країни на чолі з прем'єр-міністром Георгіосом Папандреу.

 

Тим самим кабінету Г. Папандреу вдалося уникнути відставки. За довіру уряду в Афінах проголосували 153 парламентарі, ще 145 депутатів були проти.

Голосуванню передували багатогодинні дебати в яких виступило більше 40 депутатів від керівної партії "Всегрецький соціалістичний рух" (ПАСОК). Більшість з них обіцяли підтримати Г. Папандреу лише за умови, якщо той форсуватиме створення уряду національної єдності, сформованого на широкій основі. Між тим представники провідної опозиційної партії країни - "Нова демократія" від участі в дебатах відмовилися.

Після того, як 1 листопада Г. Папандреу несподівано оголосив про намір провести в країні референдум щодо нового пакету заходів міжнародної допомоги Греції, її кредитори - Євросоюз і Міжнародний валютний фонд (МВФ) - заявили, що призупиняють виплату Афінам чергового шостого траншу допомоги в розмірі 8 млрд євро.

ЄС і МВФ попередили, що перерахують цю суму тільки в тому випадку, якщо Греція виконає усі рішення, прийняті на надзвичайному саміті держав єврозони в Брюсселі в кінці жовтня, зокрема вживе жорстких заходів бюджетної економії і скоротить кількість робочих місць у держсекторі. Незабаром після цього Афіни повідомили, що не проводитимуть референдум.

Коштів, що залишаються в скарбниці Греції, вистачить на виплату окладів держслужбовцям лише до середини грудня. Якщо на той час країна не отримає фінансову допомогу ззовні, їй доведеться оголосити себе банкротом. Раніше канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Ніколя Саркозі не виключили варіант виходу Греції із зони євро. "Ми до цього готові", - підкреслила Меркель.