Управління ООН у справах біженців оцінило введення біопаспортів: закон не повністю відповідає міжнародним стандартам

06 грудня 15:05

УВКБ ООН звертає увагу на те, що закон набув чинності 6 грудня, хоча органи влади не готові почати видачу документів нового зразка. В цілому ж в організації вважають, що документ не повною мірою відповідає міжнародним стандартам.

 

В Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців вважають, що ухвалений парламентом та підписаний президентом України Віктором Януковичем закон про біометричні паспорти не в повній мірі відповідає міжнародним стандартам. Про це йдеться в повідомленні регіонального представництва управління в Києві.

«На жаль, Україна втрачає ще одну можливість прийняти закон, який би повністю відповідав міжнародним стандартам. Через це особи зі статусом додаткового захисту в Україні не зможуть користуватися правом на свободу пересування, оскільки немає положення про видачу їм біометричних проїзних документів. Інші особи під опікою УВКБ ООН - біженці та особи без громадянства - будуть мати документи, які не повністю відповідають стандартам ІКАО (Міжнародної організації цивільної авіації) та Конвенції 1951 року про статус біженців, і будуть необгрунтовано нерівні з громадянами України в правах», - йдеться в повідомленні.

УВКБ ООН відзначає, що закон вводить біометричні елементи для внутрішніх документів, що засвідчують особу, яку визнано біженцем та осіб без громадянства, які мають право на постійне проживання в Україні, тоді як у Плані дій щодо лібералізації візового режиму між Україною та Європейським Союзом йдеться про введення біометричних елементів у проїзних документах, а будь-які рекомендації щодо внутрішніх документів відсутні.

«Загалом, це може бути корисно в тому випадку, якщо країна пізніше введе інструмент управління даними, заснований на біометричних даних; але зараз їм доведеться нести тільки економічний тягар оплати внутрішніх документів з елементами, які не надають ніяких переваг. Крім того, досі незрозуміло, як здобувачі статусу біженця будуть платити за документи. Оскільки право на працевлаштування або отримання соціальної допомоги в Україні для шукачів притулку обмежене, було б недоцільно зобов'язувати їх сплачувати значний збір за документ, що засвідчує особу, особливо, коли документ видається вперше», - підкреслюється в повідомленні.

- В Україні набув чинності закон про введення біометричних паспортів


УВКБ ООН також звертає увагу на те, що закон набув чинності 6 грудня, хоча органи влади не готові почати видачу документів нового зразка.

Нагадаємо, згідно з документом, паспорт буде містити вмонтований чіп з біометричною інформацією: фото людини, відбитки пальців і інформацію про громадянина, який міститься в чинному паспорті. За бажанням в біометричний паспорт може бути включена додаткова інформація. У той же час інформація біометричних паспортів вноситься до Єдиного державного демографічний реєстр - це електронна інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для зберігання, обробки, використання інформації про громадянина держави. Також, відповідно до закону, така інформація є конфіденційною, а її нерозголошення гарантується державою.

Кожен громадянин України, незалежно від віку, зобов'язаний отримати біометричний паспорт. Оформлення біометричного паспорта для всіх осіб, починаючи з народження (замінивши тим самим свідоцтво про народження), оновлюється кожні 10 років. !zn

Читайте також:

У Євросоюз можна буде їздити і без біометричних паспортів

Біометричні паспорти в Україні видаватимуть з 1 січня


Янукович підписав закон про біометричні паспорти


Янукович запропонував гарантувати українцям право на відмову від отримання біопаспортов за релігійними переконаннями