Ультранаціоналісти в російському громадянському русі можуть зіграти на руку старому режимові

26 сiчня 08:32

Подальша присутність російських ультранаціоналістів у лавах протестувальників може призвести як до розколу руху, так і до втрати його реноме і однозначності.

 

Нинішня неорадянська політична еліта, як і її радянська поперед­ниця кінця 1980-х, перебуває під загрозою втрати влади й шукає способів протистояти зростанню демократичного руху. Свідомо чи ні, ультранаціоналісти в російському громадянському русі можуть зіграти на руку старому режимові.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише Андреас Умланд (кафедра політології Національного університету «Києво-Могилянська академія»). На його думку, їхня подальша присутність у лавах протестувальників може призвести як до розколу руху, так і до втрати його реноме і однозначності. Вона може послужити зручним приводом до придушення демонстрацій владою.. «В останній статті Володимира Путіна (а їх тепер стає дедалі більше) «Росія: національне питання» («Независимая газета» від 23 січня 2012 р.) простежується одна з імовірних майбутніх піар-стратегій легітимації продовження путінського авторитаризму, яка частково нагадує єльцинські виправдання його недемократичних заходів», - пише автор. На думку А.Умланда, однією з ідео­логічних засад російського самодержавства найближчих років, очевидно, стане захист суспільства і єдності Росії від націоналістичного вірусу. «І це незважаючи на те, що Путін і Ко самі зробили чималий внесок у поширення етнічних стереотипів та національних забобонів серед звичайних росіян., - відзначає автор. - Не тільки антипутінські ультранаціоналісти своїми акціями підіграють цій новій стратегії Кремля. Демократи своєю терпимістю до правого екстремізму, таким чином, теж побічно допомагають кремлівським політтехнологам». Детальніше читайте в свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в статті Андреаса Умланда «Чи підірвуть ультранаціоналісти «білу революцію» у Москві?». !zn Читайте також: Росія не здатна повести за собою пострадянський світ у складі Євразійського Союзу Членство РФ у Євразійському Союзі не зменшить скептицизму щодо цілей Москви Третій авторитарний експеримент Росії