Українські санкції самі по собі не зможуть вплинути на позицію Росії - експерт

16 серпня 16:20

Виникає питання масштабів санкцій: що можна зробити, чи достатній український потенціал?

 

Україна, плануючи санкції проти Росії, повинна координувати їх з аналогічними діями Заходу, щоб заходи мали ефект.

Таку думку ZN.UA висловив керівник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

Коментуючи перспективи запровадження санкцій, експерт зазначив: "Поки говорити про те, що, мовляв, от ми їм покажемо, от ми їм доведемо - рано. В принципі основне завдання санкцій - не "напаскудити", а вплинути на партнера, щоб він змінив тактику своєї поведінки, не важливо - військової, політичної, економічної".

"На мій погляд, Україна, сама по собі, не може прийняти санкції, які здатні вплинути на позицію Росії. Тому наші санкції мають бути скоординовані та узгоджені з міжнародними. І якщо ми дійсно хочемо впливати на Росію, то повинні впливати на неї через міжнародні санкції, а вони вже й так працюють", - підкреслив він.

За словами Бураковського, виникає питання масштабів санкцій: що можна зробити, достатній український потенціал?

"Є така приказка: санкції - це молоток, а не шило. Вони мають бити по голові, а не колупати. Але при цьому важливо вибрати найбільш дієвий інструмент - не завжди пряма й широка заборона так само ефективна, як м'якші, але глибокі обмеження", - вважає експерт.

Друге питання, на його думку, полягає в тому, що санкції завжди вкрай складно вводити проти автократичних режимів: "Автократи плюють на своє населення і його добробут. Реально відчутним буде тільки запровадження санкцій проти самих автократів, тільки впливаючи на їхній особистий добробут можна домогтися якогось ефекту".

"І, нарешті, головне, про що варто пам'ятати, говорячи про санкції: вони ніколи не бувають безоплатними, і країна, яка запроваджує санкції, через певний період часу обов'язково за них платитиме. Як і в якому масштабі - залежить від безлічі факторів", - підкреслив Бураковський.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" у статті Юлії Самаевой "Санкції. Стрільба з віддачею". !zn