Українські медики заявили, що Тимошенко закінчує курс лікування

06 лютого 14:31

Українські медики не знають, як далі лікувати Юлію Тимошенко, оскільки німецькі лікарі, які давали рекомендації з лікування екс-прем'єра, самовідсторонилися від подальшого супроводу пацієнтки.

 

Курс лікування екс-прем'єра Юлії Тимошенко, який залишила її лікар з німецької клініки "Шаріте" Аннет Райссхауер, майже закінчено, повідомила член міжнародної медичної комісії Тамара Міщенко. "Він триває, але його вже практично завершено", - сказала вона.

У свою чергу Міщенко важко назвати точну дату, до якої розписано лікувальні заходи.

"Ми радилися і пропонували допомогу німецьким лікарям в тому, щоб основна тактика була за нами, але вийшло так, що всі рекомендації, які були дані німецькими лікарями вже вичерпані. Незрозумілими, невизначеними залишаються і терміни лікування, і тактика лікування. Викликає стурбованість, що ж робити далі, яка тактика, скільки може продовжуватися таке лікування, і що ж робити українським лікарям у сформованій ситуації", - сказала вона.

Завідувач кафедрою психотерапії Харківської медичної академії післядипломної освіти, професор Борис Михайлов висловив думку, що німецькі лікарі "самовідсторонилися від супроводу пацієнтки".

- Німецький лікар із клініки "Шаріте" не вважає Тимошенко важко хворою

"Нині існуючий формат взаємодії з німецькими колегами по суті себе вичерпав. 9 місяців триває процес терапії. Близько 600 процедур було проведено. На цьому тлі мали місце і робочі зустрічі, їх було близько 300. І останнім часом німецькі колеги самовідсторонилися від супроводу пацієнтки", - сказав Михайлов.

Він також висловив бажання внести ясність у ситуацію з лікуванням Тимошенко.

"Ми хотіли, врешті-решт, внести ясність і визначеність в ситуацію: або ми відновлюємо продуктивні контакти із зарубіжними колегами, або ми отримуємо ясну відповідь про те, що ми повинні перекласти на себе цілком подальшу ситуацію", - зазначив Михайлов.

Готовність харківських медиків допомогти з лікуванням Юлії Тимошенко підтвердив ректор Харківського медичного університету Володимир Лісовий: "Наші медики далі висловлюють бажання і упевненість в тому, що вони... готові брати участь у лікувальних і діагностичних заходах".

Екс-прем'єра Юлію Тимошенко перевели з колонії у лікарню 9 травня 2012 року. Тактику і медикаментозне лікування екс-прем'єра визначають німецькі лікарі з клініки "Шаріте".

Печерський райсуд Києва в жовтні 2011 року засудив Юлію Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році.

У грудні минулого року Тимошенко відправили відбувати покарання у Качанівську колонію під Харковом. Однак у зв'язку з погіршенням стану здоров'я з травня місяця вона перебуває в лікарні "Укрзалізниці" у Харкові.

Процесом її реабілітації займалися лікарі клініки "Шаріте", у тому числі Лутц Хармс, які спеціально приїжджали для цього в Україну. Німецькі медики неодноразово закликали відправити Тимошенко на лікування до Німеччини, проте українське законодавство не передбачає можливість лікування ув'язненого за кордоном.. !zn

Читайте також:

Через акцію непокори у Тимошенко погіршився стан здоров'я

Для лікування спини лікарі прописали Тимошенко підбори

Тимошенко буде проходити сім лікувальних процедур на день (документ)