Україна запропонує підписати новий газовий договір у форматі Україна-Росія-ЄС

16 вересня 11:32

Президент України Віктор Янукович на запланованій на 24 вересня зустрічі з президентом Російської Федерації Дмитром Медвєдєвим запропонує створити тристоронній газотранспортний консорціум за участю Євросоюзу, що дозволить знизити ціну на газ для України до $190-210 за 1 тис куб м, повідомило журналістам в Ялті у п'ятницю джерело, близьке до переговорних кіл.

 

За його словами, передбачається, що частки у консорціумі буде розподілено рівномірно між 3 сторонами. Джерело додало, що українська пропозиція також передбачає підвищення ставки транзиту газу.

Він зазначив, що у разі згоди з такою ідеєю, вартість газу для українських споживачів може скласти близько $230 за 1 тис куб м.

Нагадаємо, що на 4-й квартал ціна російського газу для України прогнозується на рівні $400 за 1 тис куб м. В останні півтора року Україна веде переговори з Російською Федерацією з метою перегляду умов газових угод, укладених на початку 2009 року.

Раніше ZN.UA повідомляло, що 24 вересня на зустрічі президентів України і Росії може бути досягнуто першої угоди щодо «газового питання».

Сьогодні президент України Віктор Янукович підтвердив наміри України знизити обсяги споживання російського газу до 27 млрд куб м.