Україна може підписати угоду про асоціацію з ЄС до 2014 року, - посол Німеччини

10 липня 06:34

Посол Німеччини в Україні вважає, що заради підписання договору українській владі доведеться «проковтнути» щось неприємне», а також, що владі необхідно вирішити проблему із застосуванням вибіркового правосуддя стосовно низки опозиційних політиків.

 

Посол Німеччини в Україні Ганс Юрген Гаймзьот допускає підписання угоди про асоціацію України та Європейського Союзу до 2014 року.

«Якщо в найближчі півтора року вам вдасться підписати угоду про асоціацію з ЄС, то, я сподіваюся, все піде хорошим шляхом», - сказав він в інтерв'ю виданню «Коммерсант-Украина».

За словами посла, місія якого в Україні завершується, за час роботи в Україні він зрозумів, що тут все відбувається повільніше, ніж він звик, що на все потрібно більше часу.

При цьому Гаймзьот у черговий раз підкреслив, що цей процес залежить від керівництва України, на якому лежить політична відповідальність за те, щоб уже в найближчому майбутньому зробити все необхідне для того, щоб якомога швидше підписати угоду про асоціацію.

«Тепер Україні потрібно зробити все, щоб підписати договір про асоціацію, навіть якщо владі доведеться «проковтнути» щось неприємне», - зазначив посол.

Зокрема, на думку посла, владі України необхідно вирішити проблему з застосуванням вибіркового правосуддя стосовно низки опозиційних політиків.

Нагадаємо, у березні міністр закордонних справ Костянтин Грищенко спрогнозував, що угода про асоціацію між Україною та ЄС може бути підписана не раніше жовтня 2012 року-березня 2013 року, оскільки це масштабна робота, для якої потрібен час.

Україна і Євросоюз 30 березня після п'яти років переговорів парафували угоду про асоціацію, частиною якої є створення зони вільної торгівлі. Незважаючи на те, що парафування є технічною процедурою, українська влада вважає це великим успіхом і початком процесу набуття країною членства в ЄС. Поки дата підписання угоди про асоціацію не визначена, у Києві сподіваються, що це відбудеться протягом року

Для набуття чинності угоди необхідно її підписання президентами та ратифікація Верховною Радою, Європейським парламентом та національними парламентами всіх країн-членів ЄС.

ЄС очікує від України рішень у справах проти колишніх вищих чиновників і чесних виборів Верховної Ради для укладення угоди про асоціацію. !zn

Читайте також:

Підписання Угоди Україна-ЄС до виборів не буде

ЄС хоче Угоду про асоціацію з Україною, але є низка умов

Вільна торгівля з ЄС змусить українські фірми господарювати економно, - посол ФРН

Угода про асоціацію буде підписана, в кращому випадку, через 6-12 місяців

Україна і ЄС парафували Угоду про асоціацію