Україна лідирує за кількістю скарг до Євросуду з прав людини

01 сiчня 14:20

Найбільше скарг ЄСПЛ отримує від громадян України, Росії, Туреччини, Румунії та Польщі, розповів голова Страсбурзького суду Дін Шпільман.

 

Україна знаходиться у п'ятірці країн, з яких надходить найбільше скарг до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Про це повідомив в інтерв'ю російській службі Deutsche Welle голова ЄСПЛ Дін Шпільман.

"Можна назвати п'ять країн: Україна, Росія, Туреччина, Румунія і Польща. Але я хотів би підкреслити, що тією чи іншою мірою всі країни, що підписали конвенцію, не вільні від проблем з дотриманням прав людини, в тому числі і малі країни. Ми, звичайно ж, займаємося і цими скаргами", - розповів він.

- ЄС очікує від України виконання всіх рішень Євросуду

Зараз рішення Євросуду щодо двох скарг очікує екс-прем'єр України Юлія Тимошенко, засуджена восени 2011 року Печерським райсудом Києва до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році.

Дін Шпільман, який брав участь у розгляді справи Тимошенко до того, як вступив на посаду голови ЄСПЛ, коментувати його відмовився.

"Це справа, яка ще перебуває на стадії розгляду. Так що поділитися з вами якимись подробицями я, зрозуміло, не можу. Природно, наше завдання полягає і в тому, щоб уміти вести такі судові процеси, які потенційно можуть мати політичні наслідки. Я хочу підкреслити, що при розгляді скарг ми не приймаємо в розрахунок політичні обставини, а керуємося тільки юридичними міркуваннями", - зазначив він.

Нагадаємо, 28 серпня 2012 року ЄСПЛ приступив до розгляду першої скарги Тимошенко проти України.

У своїй скарзі екс-прем'єр України стверджує, що її взяття під варту було політично мотивованим, а умови утримання під вартою були неадекватними. Зокрема, вона перебувала в Київському СІЗО без надання належної медичної допомоги.

15 жовтня ЄСПЛ відкрив провадження за ще однією скаргою Тимошенко - про порушення її права на справедливий суд у зв'язку з політичними мотивами.

Раніше Євросуд задовольнив скаргу екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, засудженого в лютому 2012 року Печерським райсудом до чотирьох років позбавлення волі за перевищення службових повноважень.

Згідно з рішенням суду, арешт Луценка був визнаний незаконним. Україну зобов'язали виплатити засудженому екс-чиновнику 15 тисяч євро компенсації за завдану моральну шкоду. !zn

Читайте також:

Обвинувачений в підготовці замаху на Путіна поскаржиться на українське правосуддя до Євросуду з прав людини

Рішення Євросуду не вплине на долю Луценка: екс-міністр отримає 15 тисяч євро, але не свободу

Представник української влади в Євросуді: Тимошенко буде складно довести свою правоту