Україна і РФ домовилися про встановлення безпеки мореплавання в Азовському морі

20 березня 13:48

Підписана угода не порушує питання про розмежування морських просторів РФ і України.

 

Міністр інфраструктури України Борис Колесніков і міністр транспорту РФ Ігор Левітін і підписали угоду між урядами двох країн про заходи щодо встановлення безпеки мореплавства в Азовському морі і Керченській протоці.

Згідно з документом, сторони зобов'язуються визнавати національні посвідчення, що підтверджують відповідність суден і екіпажів національним вимогам у сфері безпеки мореплавання і захисту морського середовища від забруднення суден.

Органи портового нагляду двох країн мають право перевіряти судна один одного, що знаходяться у портах держав, на предмет відповідності суден та їхніх екіпажів документам (посвідченням).

При виявленні невідповідності суден та їхніх екіпажів документам органи портового нагляду однієї сторони мають право вживати заходів до суден іншої сторони, аж до відмови у видачі дозволу на вихід з порту до усунення виявленої невідповідності. У разі застосування подібних заходів органи портового нагляду однієї країни негайно сповіщають компетентні органи іншої сторони про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

Крім того, сторони зобов'язані обмінюватися відповідними національними правилами і негайно інформувати один одного про їхню зміну.

З метою моніторингу судноплавства у регіоні сторони домовилися організувати обмін даними автоматичних ідентифікаційних систем (АІС). Міністерства обох держав створять спільну робочу групу експертів, основним завданням якої стане підготовка організаційно-технічних пропозицій.

Угода не порушує питання про розмежування морських просторів РФ і України. В цьому питанні, заявив нещодавно президент України Віктор Янукович, Україна і Росія практично узгодили питання про делімітацію морського кордону. !zn

Читайте також:

Лавров лукавить, кажучи, що щодо Керченської протоки проблем між Росією і Україною немає

Київ і Москва домовилися про параметри кордону в Азовському морі


Україна зробила низку поступок росіянам у питанні делімітації Азовського моря


Міністри не знайшли компромісу щодо Азовського моря