Україна буде проводити нову енергетичну політику

25 сiчня 09:35

Рада національної безпеки та оборони (РНБО) затвердила параметри та етапність нової енергетичної політики України, які підтримав президент України Віктор Янукович. За словами М.Азарова, зменшення газової залежності від Росії - це "безальтернативна реальність".

 

Рада національної безпеки та оборони (РНБО) затвердила параметри та етапність нової енергетичної політики України, які підтримав президент України Віктор Янукович.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду у середу, 25 січня.

Зокрема М.Азаров нагадав, що минулої п’ятниці відбулось «принципово важливе, без перебільшення історичне» засідання РНБО, на якому було визнано, що надмірно висока ціна на російський газ несе небезпеку національній економіці та державі в цілому.

«Тому ми будемо рішуче протистояти цій небезпеці, захищати національні інтереси… Параметри і етапність нової енергетичної політики визначені рішенням РНБО і підтримані главою держави», - сказав прем’єр.

"Президент доручив Кабінету міністрів створити і реалізувати довгострокову національну програму енергозбереження і енергоефективності... Доручаю Міністерству енергетики та вугільної промисловості (Юрію Бойко, - ред.) разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі (Андрію Клюєву, - ред.) очолити цю роботу", - повідомив М.Азаров.

«Україна реально переходить до політики енергетичної незалежності та енергетичної ефективності. Переговори з російськими партнерами щодо скасування кабальної угоди і несправедливої ціни ми, звичайно, продовжуємо, але акцент віднині зроблено на власні сили, на вітчизняні ресурси і на новітні технології», - заявив глава уряду.

За словами М.Азарова, Україна буде менше споживати дорогий імпортний газ і більше добувати власного газу та вугілля. Також стоїть завдання знизити енергоємність виробництва і житлово-комунального господарства до європейського рівня.

«Це завдання не на один рік. Але це безальтернативна реальність. ... Ми повинні пройти цей шлях… Це саме той історичний момент, коли суспільство має виявити солідарність і захистити своє право на вищу якість життя», - підсумував М.Азаров. !zn

Читайте також:

Янукович дав черговий сигнал Росії: Україна буде шукати альтернативу газу
РНБО: Україна повинна позбутися газової залежності від Росії
Янукович: Нам потрібне адекватне рішення по ціні на російський газ