Україна як голова ОБСЄ закликала КНДР припинити ядерні випробування

12 лютого 13:11

Український МЗС засудив ядерне випробування Північної Кореї, яка порушила резолюцію Ради Безпеки ООН.

 

У Міністерстві закордонних справ України заявляють, що офіційний Київ стурбований ядерними випробуваннями у Корейській народно-демократичній Республіці. "Україна, як головуюча в ОБСЄ держава, яка добровільно відмовилася від ядерного арсеналу і неухильно дотримується принципу ядерного нерозповсюдження, засуджує цей крок КНДР", - повідомив в.о. директора департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

Він зазначив, що Україна глибоко стурбована цим кроком Північної Кореї, який був здійснений всупереч відповідним резолюціям Ради Безпеки ООН. На думку Києва, ці випробування можуть призвести до загострення ситуації на Корейському півострові. "Ми закликаємо керівництво КНДР припинити ядерні випробування і невідкладно відновити діалог з міжнародним агентством з атомної енергії, а зацікавлені країни докласти максимум зусиль для відновлення шестисторонніх переговорів", - відзначив представити МЗС.

Нагадаємо, 12 лютого Північна Корея офіційно оголосила про успішне проведення ядерного випробування. За даними Центрального телеграфного агентства Кореї (ЦТАК), були проведені підземні випробування компактного ядерного пристрою великої руйнівної сили.

Зазначимо, що КНДР оголосила себе ядерною державою ще в 2005 році. Попередні два випробування були проведені країною 2006 і 2009 роках. Випробування викликали протести з боку міжнародного співтовариства, Рада безпеки ООН прийняла кілька резолюцій, які вимагають від КНДР припинити діяльність в ядерній сфері і повернутися до переговорів про денуклеаризацію Корейського півострова.

Про готовність провести треті "ядерні випробування високого рівня" Пхеньян оголосив у січні 2013 року у відповідь на резолюцію РБ ООН (засуджує КНДР за запуск супутника у грудні). !zn

Читайте також:

Північна Корея провела треті ядерні випробування

США готові завдати превентивного удару по Північній Кореї

КНДР пригрозила Заходу більш жорсткими заходами, ніж ядерні випробування

Північна Корея запустила ракету з супутником, викликавши гнів США і країн-сусідів