Україна відхилила рекомендації ООН щодо вибіркового правосуддя

14 березня 19:57

Всього Україна відхилила 27 рекомендацій, а три - ухвалила частково. Серед відхилених - рекомендації щодо подолання вибіркового правосуддя і політично мотивованих переслідувань, а також щодо прав сексуальних меншин і введення квот для жінок.

 

Україна повністю ухвалила 115 з 145 рекомендацій країн-учасниць ООН щодо поліпшення ситуації з правами людини в рамках моніторингу ООН за дотриманням прав людини, але відхилила рекомендації щодо подолання вибіркового правосуддя і політично мотивованих переслідувань.

Про це в четвер, 14 березня в Женеві на засіданні Ради ООН з прав людини повідомив урядовий уповноважений України в справах Європейського суду з прав людини Назар Кульчицький.

Всього Україна відхилила 27 рекомендацій, а три - ухвалила частково. Серед відхилених рекомендацій - також щодо прав сексуальних меншин, введення квот для жінок і ратифікації низки міжнародних договорів.

"Ми виходили з реальних можливостей виконати ту чи іншу рекомендацію. Було б безвідповідально погодитися на всі рекомендації, які були запропоновані, а потім не мати можливості їх виконати", - заявив Кульчицький у коментарі ВВС Україна.

За його словами, уряд протягом наступних чотирьох років впорається з усіма прийнятими рекомендаціями: "Вони часто подібні і насправді зводяться до восьми або дев'яти питань. Щодо багатьох з них робота триває вже довгий час".

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська повідомила, що прийняті Україною рекомендації є важливим кроком для поліпшення ситуації з дискримінацією, запобігання катуванням та дотриманням прав дітей.

У списку відхилених - рекомендації , які торкаються проблеми вибіркового правосуддя і політично мотивованих переслідувань в Україні.

"Ми вважаємо, що проблеми з вибірковим правосуддям в Україні станом на сьогодні не існує. Європейський суд з прав людини у справі "Луценко проти України" визнав відсутність політичних мотивів у його затриманні і утриманні під вартою. Тому нам не зрозуміло, на якій підставі нам роблять такі звинувачення", - заявив Кульчицький.

Втім, вже тривалий час представники ЄС і США вказують на ознаки вибіркового правосуддя у справах проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко і екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Серед інших, Україна не прийняла рекомендацію Росії "вживати заходів із запобігання інтеграції націоналістичних ідей у політичні платформи громадських об'єднань". Представник України заявив, що в національному законодавстві передбачено принцип толерантного ставлення до політичних поглядів, ідеологічних і релігійних переконань.

Серед відхилених Україною є також рекомендації щодо захисту прав ЛГБТ спільноти і свободи слова, пов'язаних з сексуальною орієнтацією та гендерною ідентичністю. Ці рекомендації запропонувала група країн, серед яких: Норвегія, Австралія і Швеція.

"Ми не вважаємо за необхідне виділяти одну з форм дискримінації в окремий блок. Це має бути комплексний підхід, який повністю врегулює питання боротьби з будь-якими проявами дискримінації", - прокоментував Кульчицький.

Український уряд також відхилив рекомендацію здійснювати тимчасові спеціальні заходи, зокрема квоти, для досягнення гендерної рівності.

На думку омбудсмена Лутковської питання квот потрібно додатково вивчати: "Ми бачимо постійну зміну кількості жінок у парламенті. Вона іде поступово, але, тим не менш, така тенденція є. Треба провести дуже глибокі дослідження, у зв'язку з чим у нас жінка не потрапляє до парламенту через те, що сама не хоче, бо не бачить для себе такої можливості або тому що за неї не голосують (і якщо так - то чому не голосують)".

Україна також відмовилася прийняти низку рекомендацій про ратифікацію міжнародних договорів, таких як Римський статут Міжнародного кримінального суду, Міжнародна конвенція про захист всіх осіб від насильницьких зникнень, Міжнародна конвенція про захист прав всіх трудящих мігрантів і членів їх сімей, Конвенція Ради Європи про попередження і припинення насильства щодо жінок та побутового насильства та інших.

"Це рішення в більшості випадків базується на нашому серйозному сумніву щодо здатності гарантувати виконання цих рекомендацій, як, наприклад, у випадку з ратифікацією Римського статуту, що вимагає змін у Конституції України", - заявив Кульчицький, додавши: "Не ухвалюючи певні рекомендації, ми не закриваємо двері для їх виконання, а починаємо вивчати це питання на національному рівні".

Україна отримала рекомендації щодо поліпшення ситуації з правами людини від 57 країн-учасниць ООН у жовтні 2012 року, а потім повинна була їх розглянути і ухвалити, відхилити або прийняти частково.
Це відбувається в рамках Універсального періодичного огляду - моніторингового механізму за дотриманням прав людини, в рамках якого кожна країна-член ООН раз у чотири роки повинна звітувати, як вона дотримується прав і свобод людини. !zn

Читайте також:

Фюле: Брюссель уже чекає хороших новин у справах Тимошенко і Луценка

США нагадали Україні про вибіркове правосуддя і позбавлення депутатів мандатів

Human Rights Watch констатувала невтішну ситуацію з правами людини в Україні

Євродепутат попередила, що санкції проти української влади не за горами