Україна почала виплачувати борг РФ ЄЕСУ

18 сiчня 19:23

За словами Пшонки, 15 мільйонів гривень вже виплачено Росії.

 

Уряд України почав виплачувати Міноборони РФ борг корпорації "Єдині енергетичні системи України", яку раніше очолювала екс-прем'єр України Юлія Тимошенко, повідомив генеральний прокурор України Віктор Пшонка.

"Виплата вже почалася. 15 мільйонів гривень вже виплачено Росії", - сказав Пшонка.

Нагадаємо, що Міноборони РФ направив у Госпсуд Києва позов про виплату Україною 3,239 млрд грн боргів корпорації ЄЕСУ. Російська сторона вимагає притягти в якості відповідача, окрім Кабміну України, Держказначейство. ЄЕСУ в справі фігурує в якості третьої особи. Цей борг, за твердженням позивача, виник у кінці 1990-х років, коли ЄЕСУ на чолі Юлією Тимошенко не виконала гарантований урядом України на чолі з Павлом Лазаренком договір 1997 року про постачання корпорацією продукції для потреб російського оборонного відомства.

Представник ЄЕСУ в суді зазначив, що листи Лазаренка юридично не є держгарантією, а виконати постачання в повному обсязі корпорації завадив тиск з боку влади України. Представники уряду України на засіданні суду підкреслювали закінчення строку позовної давності, а також стверджували про відсутність будь-яких держгарантій із зобов'язань ЄЕСУ.

Таким чином, госпсуд Києва 19 вересня минулого року частково задовольнив позов Міноборони РФ з боргу ЄЕСУ, зобов'язавши Україну виплатити російській стороні 3,113 млрд грн. 25 вересня український Кабмін оскаржив це рішення. Апеляції на це рішення також подали Держказначейство і ЄЕСУ. Скарги були об'єднані в одне виробництво.

Однак, 3 грудня Апеляційний господарський суд Києва залишив у силі рішення Госпсуду Києва про виплату Кабміном боргів корпорації ЄЕСУ перед Міноборони РФ.

17 грудня Мін'юст України подав до Вищого господарського суду України касаційну скаргу на це рішення.

Розгляд поданої Кабміном касаційної скарги на рішення Київського апеляційного госпсуду, який залишив у силі рішення про виплату Україною боргів корпорації Єдині енергетичні системи України (ЄЕСУ) Міноборони Росії, призначено на 21 січня нинішнього року.

Читайте також:

Тимошенко знову вирішили не судити за її відсутності

Касацію на рішення суду про борги ЄЕСУ розглянуть 21 січня

Україна оскаржила в касаційному порядку рішення суду про виплату Росії боргів ЄЕСУ

Україна оскаржить у касаційному порядку судове рішення про виплату боргів ЄЕСУ Міноборони РФ