Україна очікує висновку європейських експертів щодо виборів у п'яти проблемних округах

22 квiтня 15:49

У Мін'юсті порадили звернутися до Гідрометцентру за прогнозом, коли можуть відбутися вибори у проблемних округах.

 

Міністерство юстиції України чекає на висновок європейських експертів щодо призначення повторних виборів народних депутатів у п'яти проблемних округах, повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович.

"Міністерство юстиції готувало такі пропозиції, і вони зараз направлені на експертну оцінку у Венеціанську комісію, ОБСЄ, експертам Європейського Союзу, а також керівникам усіх парламентських фракцій для того, щоб вони висловили свою точку зору щодо запропонованого проекту", - повідомив Лавринович на прес-конференції в понеділок, 22 квітня.

За його словами, пропозиції Мін'юсту з цього питання будуть представлені тільки тоді, коли будуть отримані відповіді всіх цих інстанцій та експертів. При цьому Лавринович підкреслив, що "це не можуть бути зміни до чинного закону".

На питання, коли можуть відбутися вибори у цих округах, міністр заявив, що "прогнози він не робить - це до Гідрометцентру".

Він також зазначив, що Україні дуже важлива думка з цього питання як експертів з європейських структур, так і всередині України, зокрема, консенсус політичних сил.

Як повідомлялося, у п'яти одномандатних округах ЦВК визнав неможливим встановити результати парламентських виборів, які пройшли 28 жовтня 2012 року, а Верховна Рада рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори у цих округах. Мова йде про округи №94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 і 197 (Черкаська область), 223 (Київ, Шевченківський район).

Законом "Про вибори народних депутатів" не передбачена можливість невизнання результатів виборів в одномандатних округах, тому ЦВК відмовилася призначати повторні вибори у зазначених п'яти округах до врегулювання цієї проблеми в законодавчому порядку.

29 грудня 2012 року до КС надійшло подання 54 народних депутатів щодо офіційного тлумачення низки положень закону "Про вибори народних депутатів України", що стосуються порядку призначення повторних виборів. Парламентська більшість відмовляється розглядати питання про призначення повторних виборів у цих п'яти округах до винесення рішення КС.

КС досі не відкрив провадження за цим поданням. !zn

Читайте також:

П'ять округів пекла

Як вкрасти перемогу

Від підтримки Засухи на довиборах може відмовитися навіть Партія регіонів

Посол США нарахував щонайменше 13 проблемних округів на парламентських виборах