Україна не буде виконувати односторонні вимоги ЄС

25 квiтня 09:16

РНБО оприлюднила позицію Києва щодо необхідності виконання критеріїв підписання угоди про асоціацію.

 

Українська влада не вважає за необхідне виконувати односторонні вимоги ЄС і орієнтується лише на документи, узгоджені обома сторонами. Про це пише газета Коммерсант-Украина за підсумками візиту секретаря РНБО Андрія Клюєва до Європи.

На зустрічі з президентом ЄП секретар Радбезу обговорював "прогрес у виконанні критеріїв підписання УА, конкретизованих у спільній заяві саміту Україна-ЄС від 25 лютого 2013 року", підкреслюють у прес-службі Клюєва.

Після його зустрічі з комісаром ЄС з питань розширення і європейської політики сусідства Штефаном Фюле апарат Радбезу розповсюдив аналогічну заяву.

Тональність документів, прийнятих за підсумками саміту, набагато м'якша за ту, яка була у рішенні Ради ЄС.

Окрім того, Україна вимагала викреслити з підсумкової заяви саміту згадки про найбільш болючі проблеми.

Документ, якому погодився слідувати Київ, не визнає існування практики вибіркового правосуддя, яку Україна повинна негайно припинити.

У ньому йдеться лише про необхідність "уваги до судових справ, що викликають особливу стурбованість".

У заяві саміту не згадується прізвище Юлії Тимошенко, присутнє в списку критеріїв, наданих Брюсселем. Крім того, Україна, всупереч вимогам ЄС, не бере на себе зобов'язання прийняти Виборчий кодекс.

Клюєв також провів зустріч з комісаром ЄС з питань торгівлі Карлом де Гухтом.

Ці переговори виявилися найскладнішими в ході його візиту. У прес-службі РНБО лише повідомили, що чиновники обговорили необхідність узгодження шляхів врегулювання існуючих проблем у торговельних відносинах між сторонами з метою запобігання їхнього можливого негативного впливу на підписання угоди про асоціацію".

"Негативний вплив", про який йде мова, полягає у вірогідній відмові Євросоюзу підписувати угоду в тому випадку, якщо Київ не відмовиться від ідеї введення спецмита на європейські автомобілі. Брюссель заздалегідь попереджав Київ, що при його введенні підписання УА може бути зірвано. Також в Євросоюзі стурбовані планами Києва переглянути умови свого членства у СОТ.

Нагадаємо, на Клюєва покладено обов'язок координації зусиль України у сфері європейської інтеграції. Як раніше писало DT.UA, апарат РНБО вже готує першу доповідь президенту Віктору Януковичу про результати виконання доручень у сфері євроінтеграції.

Зараз Київ виконує рекомендації європейських партнерів для підписання Угоди про асоціацію, яка, згідно з планами, має відбутися в листопаді 2013 року на Вільнюському саміті " Східного партнерства".

Нещодавно канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що Україні необхідно подолати ще цілий ряд проблем" - в основному мова йде про правову систему і про ставлення до прав людини і громадянських свобод. !zn

Читайте також:

Луценко: Підписання угоди про асоціацію важливіше для України, ніж Тимошенко

Україна відхилила рекомендації ООН щодо вибіркового правосуддя

Голова Єврокомісії Баррозу чекає від України переконливих реформ для асоціації

Посол ЄС назвав головну проблему України на шляху до асоціації

Кабмін відзвітував про виконання вимог Угоди про асоціацію з ЄС