Україна, Молдова і Грузія повинні увійти до ЄС, упевнений Фюле

30 травня 11:57

Єврокомісар вважає за необхідне провести в Євросоюзі низку внутрішніх змін з метою зробити можливим прийом нових членів, зокрема, країн Східної Європи. Що стосується самих кандидатів, то надання їм перспективи вступу, незважаючи на пов'язані з цим умови, буде, на думку Фюле, найкращою передумовою для проведення ними реформ.

 

Комісар з питань розширення Європейського Союзу і європейської політики Штефан Фюле висловився за прийняття у довгостроковій перспективі в ЄС на правах повних членів України, Молдови і Грузії. Про це він розповів в інтерв'ю німецькій газеті Die Welt.

"Якщо ми серйозно хочемо трансформувати держави Східної Європи, ми зобов'язані скористатися найбільш потужним інструментом, наявним у нашому розпорядженні - розширенням", - заявив Фюле.

Перспектива вступу до Євросоюзу, незважаючи на пов'язані з нею умови, є, на думку Фюле, є найкращою передумовою для проведення реформ у Східній Європі.

"Кілька місяців тому європейські держави оголосили про те, що Угода про асоціацію України з ЄС не є кінцевою метою нашого нинішнього співробітництва з Україною. Я вважаю, що подібна точка зору повинна поширюватися, в тому числі, і на держави, які тільки збираються підписати Угоду про асоціацію, тобто на Молдову і Грузію", - цитує Inopressa слова Фюле.

Одночасно з цим Фюле, йдеться в статті, вимагає провести ряд змін всередині Євросоюзу, завдяки яким став би можливим прийом до нього нових членів. В Європі, впевнений він, має бути створено політичні та інституційні рамки для продовження політики розширення.

Як відомо, Україна, Молдова і Грузія прагнуть до зближення з Євросоюзом. Проте в самому ЄС неодноразово заявляли, що поки не готові говорити про це. !zn

Читайте також:

Росія, Білорусь і Казахстан підписали договір про Євразійський економічний союз