Україна і Туреччина об'єднають зусилля для деокупації Криму

10 березня 03:47

Київ і Анкара будуть співпрацювати з питання Криму в рамках міжнародних організацій і на основі нових міжнародних форматів, включаючи формат "Женева плюс".

 

Україна і Туреччина співробітничатимуть в рамках міжнародних організацій для деокупації Криму і повернення суверенітету України над півостровом, повідомляє прес-служба президента України.

"Ми з паном Президентом висловилися за спільні кроки, які будуть спрямовані на деокупацію Криму, і для цього плануємо поєднати зусилля в рамках міжнародних організацій, а також на основі нових міжнародних форматів, включаючи формат "Женева плюс" за участю гарантів Будапештського меморандуму, Туреччини і України", - сказав президент України Порошенка на спільній прес-конференції з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом.

Питання окупації українського півострова Росією було одним з ключових під час переговорів глав двох держав у вузькому форматі, так і під час П'ятого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною і Турецькою Республікою.

"Ми детально обговорили ситуацію в окупованому Росією Криму і наголосили на неприйнятності того, що внаслідок тимчасової окупації Крим мілітаризований і фактично перетворений на військову базу", - зазначив Порошенко.

Серед питань, які обговорювали Порошенко і Ердоган, були порушення прав людини та утиски як кримських татар, так і українських патріотів, представників інших народів.

Читайте також: Порошенко запропонував Туреччині визнати геноцидом депортацію кримських татар у 1944 році

9-10 березня президент України Петро Порошенко перебуває з офіційним візитом в Туреччині, в рамках якого він бере участь у засіданні Стратегічної ради високого рівня.

Зв'язки України та Туреччини зміцнюються на тлі різкого погіршення російсько-турецьких відносин. Вони остаточно зіпсувалися після того, як 24 листопада 2015 року турецькі винищувачі збили російський літак Су-24, що бомбардував прикордонні райони в Сирії і при цьому порушив повітряний простір Туреччини. У той же день президент Росії Володимир Путін назвав цей інцидент "ударом у спину", який завдали "прихильники тероризму".