Угорські депутати Берегівської райради просили українських колег підтримати рішення щодо гімну

24 червня 09:35

Отримати коментарі про те, як готувалося й приймалося рішення Берегівської районної ради від 17 червня про виконання на сесіях національного гімну Угорщини, було непросто. Голова райради Андрій Бігарі одразу після гучного резонансу в ЗМІ зліг на лікарняний, керівник апарату спілкуватися з пресою не захотів, як і представники райдержадміністрації, котрі були присутні на сесії.

 

Проте ZN.UA вдалося поспілкуватися із заступником голови районної ради Адальбертом Брауном, який після сесії відбув у відрядження до Угорщини й повернувся лише в четвер. За його словами, пропозицію озвучувати на сесії одразу після Державного гімну України національний гімн Угорщини (йшлося лише про музичне виконання без тексту) висунула група депутатів із різних фракцій, угорців за національністю. Це питання обговорювалося в комісіях та президії й не викликало жодних зауважень або заперечень. У день голосування в залі були присутні 52 депутати, що представляли дві угорські партії та Партію регіонів, і всі вони одноголосно висловилися за виконання обох гімнів.

До речі, на сесії був присутній і виступав перший заступник губернатора області Володимир Закурений, який жодних зауважень до рішення про виконання гімнів двох держав не висловив.

Як розповів ZN.UA на умовах анонімності один із депутатів райради, перед сесією угорці підходили до решти депутатів і просили підтримати питання про гімн під час голосування. Підходили до всіх без винятку, тому складалося враження, що це організовано кимсь згори. Проте українська депутатська меншість підтримала угорську більшість у цьому делікатному питанні. Тим більше що угорський національний прапор, поряд із українським, а також прапором Берегівського району, майорить на будівлі райдержадміністрації й райради вже багато років. За словами депутата, ніхто не очікував, що рішення про гімн викличе такий величезний ажіотаж.

ZN.UA також поцікавилося думкою з приводу рішення райради кількох мешканців Берегова (у тому числі представників виконавчої влади), які не належать до угорської меншини. Всі вони вважають дії депутатів некоректними. «Угорці завжди виконують свій гімн на національно-культурних заходах, жодних претензій до них ніхто ніколи не висуває, - сказав один зі співрозмовників. - Але навіщо робити це в установі державної влади? Щоб налаштувати проти себе представників інших національностей? Адже в районі компактно проживають не лише угорці. Та й угорські українці, якщо на те пішло, не вимагають таких речей в Угорщині. А якби спробували вимагати, відповідь відома наперед…»

Як зреагує на прокурорський протест угорська більшість ради, спрогнозувати важко. Самі депутати кажуть, що з цього приводу буде жвава й емоційна дискусія.

У четвер відбулася сесія міської ради Берегова, і дехто припускав, що міські депутати на знак солідарності з районними також приймуть рішення про виконання угорського гімну. Утім, ці припущення не справдилися. Як стало відомо ZN.UA, в кулуарах міськради (де були присутні й районні депутати), питання про рішення районної ради активно обговорювалося, і дехто з керівництва Берегівського району навіть висловився про доцільність скликання позачергової сесії районної ради для скасування рішення про угорський гімн. Тим часом, оскільки угорська меншина в області завжди дуже згуртована, виключати, що райрада піде на принцип і відхилить прокурорський протест, теж не можна.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Володимира Мартина «Подарунок для ультраправих».