Угорці обурилися мовними ініціативами опозиції

19 сiчня 12:51

Запропонований опозицією закон про мову суперечить Конституції, міжнародно-правовими зобов'язаннями і здоровому глузду, вважає регіонал Гайдош.

 

Угорці України обурені мовним законопроектом опозиції і стурбовані фактом появи такої законодавчої ініціативи. Про це сказано в заяві, прийнятій у четвер на засіданні президії Демократичного союзу угорців України, щодо реєстрації у Верховній Раді проекту закону "Про функціонування української мови як державної та порядку застосування інших мов в Україні".

На засіданні прозвучала думка, що поданий опозиціонерами Володимиром Яворівським, Марією Матіос та Іриною Фаріон документ без перебільшення є унікальним в українській законодавчій практиці, оскільки низка його положень суперечать не тільки Конституції та міжнародно-правовим зобов'язанням України, але й здоровому глузду, повідомив народний депутат від Партії регіонів, голова Демократичного союзу угорців України Іштван Гайдош.

Він вважає, що депутати-розробники законопроекту їм фактично встановлюють нову, не передбачену Конституцією обов'язок громадян, а саме щодо знання української мови. Осіб, які не володіють або володіють не в належному обсязі, пропонують обмежити не тільки в доступі до певних професій, але також у виборчому праві.

10 січня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект "Про функціонування української мови як державної та порядку застосування інших мов в Україні", в якому опозиція запропонувала власну інтерпретацію поняття іноземної та регіональної мови. Згідно з законопроектом, "будь-яка інша мова, яка застосовується в Україні, крім української мови як мови титульної нації і мов інших корінних народів України, для цілей цього закону є іноземною мовою". !zn

Читайте також:

Кандидатам у чиновники хочуть влаштувати іспит з української мови

Фаріон подарувала Азарову малюнки для вивчення української мови

"Ми їх розвели як кошенят": обрані цитати політичної еліти 2012 року за версією ZN.UA

Рибак виступив за рівноправність української та російської мов