Угода про асоціацію з ЄС стане для України приводом до масштабних реформ, - Янукович

02 квiтня 09:35

Україна сприймає Європейський Союз як цивілізаційний вибір, оптимальну модель розвитку держави, її економіки і суспільних інститутів, а у перспективі - і "як наш спільний дім", заявив президент.

 

Україна розглядає Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, насамперед, як ефективний інструмент здійснення масштабних внутрішніх реформ у всіх сферах політичного, економічного та соціального життя держави відповідно до європейських стандартів.

Про це заявив президент України Віктор Янукович в інтерв'ю польському виданню Dziennik Gazeta Prawna, повідомляє прес-служба глави держави.

«Європейська інтеграція - незмінний ключовий пріоритет зовнішньополітичного курсу і внутрішнього розвитку України. Ми сприймаємо Європейський Союз як цивілізаційний вибір, оптимальну модель розвитку нашої держави, її економіки і суспільних інститутів, а в перспективі - і як наш спільний дім», - сказав президент.

Янукович підкреслив: на нинішньому етапі укладення Угоди про асоціацію разом із створенням поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ЗВТ) є головним завданням євроінтеграції України.

ЗВТ, яка передбачатиме інтеграцію економіки України у спільний ринок ЄС, на переконання президента, є головною практичною цінністю Угоди про асоціацію. "Уже сьогодні ми активно готуємося до інтеграції української економіки у внутрішній ринок ЄС, здійснюються необхідні реформи у сфері зміцнення демократії та верховенства права на основі наших спільних цінностей", - підкреслив президент.

Разом з тим він зазначив, що створення зони вільної торгівлі вимагає також належної підтримки з боку ЄС у процесі модернізації української економіки. "Укладення Угоди про асоціацію відповідає інтересам як України, так і держав-членів ЄС. При цьому головні переваги відкриваються для основних торгових партнерів України, лідируючі місця серед яких займає і Польща", - зазначив глава держави.

Президент також зазначив, що результативність будь-якої угоди залежить від зусиль усіх сторін. У відповідь на готовність України проводити масштабні реформи і впроваджувати європейські стандарти, ми очікуємо від наших партнерів більшої взаємодовіри та відкритості у питанні європейського майбутнього України, додав він. Одним із тестів на готовність Євросоюзу будувати з Україною довірчі та відкриті відносини Віктор Янукович назвав візовий діалог. "Переконаний, успіхи України у реалізації необхідних вимог ЄС мають втілитися в якнайшвидшу лібералізацію візового режиму для громадян України", - сказав президент.

Сьогодні, зазначив Янукович, Україна готова невідкладно перейти до етапу підписання і подальшої ратифікації Угоди про асоціацію. "Ми розраховуємо на конструктивний та прагматичний підхід у цьому питанні і з боку наших європейських партнерів", - підсумував президент.

Як повідомлялося, 30 березня керівники переговорних делегацій України та ЄС парафували текст Угоди про асоціацію, невід'ємною складовою частиною якої будуть положення щодо створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі. Після парафування угоди буде процес ратифікації - це означає, що угоду мають ратифікувати всі 27 парламентів ЄС. !zn

Читайте також:

Для євроінтеграції Україні потрібні глибокі демократичні реформи, - єврокомісар

Брюссель вимагає від України виконати політичні умови для підписання Угоди про асоціацію