"УДАР" оскаржить у Конституційному суді заміну Арбузова Соркіним

08 лютого 18:13

Партія зібрала необхідну кількість підписів для звернення до КС. Під поданням підписалися народні депутати фракції "УДАР" і позафракційні.

 

"УДАР" звернеться в Конституційний суд (КС) щодо відповідності Конституції постанови Верховної Ради про звільнення Сергія Арбузова з посади голови Національного банку України (НБУ) і про призначення на цю посаду Ігоря Соркіна.

Як повідомляє прес-служба "УДАРу" у п'ятницю, партія зібрала необхідну кількість підписів. Там уточнили, що під поданням до КС підписалися народні депутати фракції "УДАР" і позафракційні.

В "УДАРі" відзначають, що постанови парламенту про звільнення Арбузова і про призначення Соркіна були прийняті з порушенням встановленої Конституцією процедури розгляду і прийняття актів Верховної Ради. А саме - за прийняття обох постанов голосували картки відсутніх на засіданні народних депутатів.

"Ми вважаємо, що результати такого голосування є нелегітимними, а саме голосування не відповідає Конституції України. "УДАР" сьогодні відстоює в парламенті персональне голосування і хоче, щоб правила гри були чесними, перш за все, у законодавчому органі", - підкреслив заступник керівника фракції "УДАР"у Верховній Раді Віталій Ковальчук.

Як повідомлялося, Віталій Кличко подав позов від партії "УДАР" в Окружний адміністративний суд Києва, в якому вимагає визнати протиправними дії голови Верховної Ради Володимира Рибака під час голосування за відставку Арбузова з посади голови НБУ і призначення Соркіна на цю посаду.

Крім того, "УДАР" звернувся з позовом до Вищого адміністративного суду України щодо визнання незаконними постанов Верховної Ради про звільнення Арбузова і призначення Соркіна. Аналогічні позови вже подали "УДАРівці" із Закарпатської області, Житомира, Івано-Франківської і Львівської областей, міста Рівне.

Крім цього, Кличко звернувся до генпрокурора Віктора Пшонки із заявою-повідомленням про перевищення владних повноважень народними депутатами, які голосували чужими картками при обранні голови НБУ.

У відповідь на ці позови Рибак заявив, що при голосуванні щодо звільнення та призначення голови НБУ він діяв згідно з нормами Конституції і регламенту парламенту. "В черговий раз хочу зазначити, що відповідно до статті 88 Конституції України голова Верховної Ради веде її засідання. Під час розгляду зазначених питань я виконав конституційні приписи і норми регламенту в частині забезпечення організації їхнього розгляду", - заявив Рибак. !zn

Читайте також:

НБУ призначив нового головного наглядача за банками

У Нацбанку продовжилася зміна керівництва

Азаров дав настанову Соркіну на "нелегкій посаді" голови НБУ