У Жанаозені скасовано надзвичайний стан

31 сiчня 07:50

Влада Казахстану вирішила не продовжувати режим надзвичайного стану у місті Жанаозені, де півтора місяці тому відбулися зіткнення страйкуючих нафтовиків з поліцією.

 

Дію надзвичайного стану, введеного у місті Жанаозен Мангістауської області Казахстану у зв'язку з масовими заворушеннями, припинено у вівторок, 31 січня.

Режим НС у Жанаозені вводився указом президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва 17 грудня терміном на 20 днів. Пізніше він продовжив дію НС до 31 січня 2012 року.

27 січня, звертаючись зі щорічним посланням народу Казахстану, Н.Назарбаєв сказав, що «прийняв рішення не продовжувати режим НС у Жанаозені».

Як повідомлялося, 16 грудня у місті Жанаозені поліція відкрила вогонь по працівникам нафтових компаній, які протестували проти низьких зарплат. За офіційними даними, у результаті загинули 15 осіб і було поранено близько 100.

Влада Казахстану називає подію заворушеннями, стверджуючи, що поліція була спровокована протестуючими робітниками. Пізніше у мережі з'явилося відео розстрілу демонстрації, де видно, що поліцейські на відстані ведуть вогонь по натовпу, а потім б'ють поранених.

Після розгону акції протесту у місті було відключено комунікації, заблоковано інтернет, влада почала проводити масові облави. !zn

Читайте також

Організаторів мітингу в Алма-Аті заарештували на 15 діб

У Казахстані - новий страйк

Назарбаєв заявив про повну перемогу своєї партії на виборах у Казахстані

Вибори у казахстанському Жанаозені все-таки відбудуться