У Януковича згодні, що "мовний" закон суперечить Конституції (документ)

31 липня 16:49

Прийняття закону відбулося з грубим порушенням регламенту Ради, до того ж він не узгоджується з положеннями Конституції України та інших міжнародних документів.

 

Мовний закон Колесниченко-Кивалова суперечить положенням Конституції України та міжнародним документам, ратифікованим Україною, зокрема Європейською хартією регіональних мов і мов меншин.

Про це йдеться у відповіді радника президента Марини Ставнійчук на звернення партнерства "Новий Громадянин" з вимогою скасувати відповідний закон.

- Литвин підписав закон про мови. Останнє слово за Януковичем

"Прийняття закону відбулося з грубим порушенням вимог статей 47, 116-122, 130 закону "Про Регламент Верховної Ради", а значна частина положень закону не узгоджується з відповідними положеннями Конституції України та міжнародних документів, ратифікованих Україною, зокрема Європейської хартії регіональних мов і мов меншин", - йдеться у відповіді.

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE
Соцмережі



Крім того, радник президента стверджує, що закон суперечить рішенню Конституційного суду від 14 грудня 1999 року № 10рп/99 у справі про офіційне тлумачення положень статті 10 Конституції щодо застосування державної мови.

Ставнійчук звертає увагу, що, згідно з Конституцією, президент вирішить долю цього документа після його надходження на підпис в установленому порядку.

Нагадаємо, що для вивчення ситуації та покращення положень цього закону президент Віктор Янукович створив групу фахівців. !zn

Читайте також:

В законі про регіональні мови російській приділено в 9 разів більше уваги, ніж іншим

Новий закон про мови надає українському статус нижчий, ніж у радянські часи

У мовному законі є «лазівки», що дозволяють прирівняти російську до державного