У США висунули звинувачення організаторам терактів 11 вересня

04 квiтня 18:47

Військові прокурори будуть домагатися для п'ятьох терористів смертної кари. Суд буде проходити в Гуантанамо. Про точну дату початку засідань поки не повідомляється.

 

Пентагон затвердив обвинувальний висновок стосовно п'яти передбачуваних організаторів терактів 11 вересня 2001 року, скоєних у Нью-Йорку, Вашингтоні та Пенсільванії.

Йдеться про одного з ватажків «Аль-Каїди» Халіда Шейха Мухаммада, затриманого в Пакистані в 2003 році, і його подільників - племінника Алі Абдул Азізі Алі (вважається, що він виступав координатором терактів, а також брав участь у передачі грошей пособникам безпосередніх виконавців), Валіда бен Аташе (готував виконавців), Рамзі бен аш-Шібхе (був зв'язковим між верхівкою «Аль-Каїди» і виконавцями) і Мустафі Ахмеда аль-Хаусауі (виступав фінансовим координатором). Усі вони знаходяться наразі в спецв'язниці для терористів, відкритої в січні 2002 року на території бази ВМС США в Гуантанамо (Куба).

«Вони звинувачуються в тероризмі, захопленні літаків, злочинній змові, здійсненні вбивств, у порушенні законів і звичаїв війни, у нападі на цивільних осіб, нападі на цивільні об'єкти, навмисному нанесенні серйозних тілесних ушкоджень та нищенні приватної власності, в порушенні законів і звичаїв війни, - зазначив Пентагон. - Їх справу буде розглядати спеціальна військова комісія. І якщо вони будуть визнані винними, то можуть бути засуджені до смертної кари».

Суд буде проходити в Гуантанамо. Про точну дату початку засідань поки не повідомляється.

Через цю спецв'язницю пройшли в цілому понад 775 іноземців, затриманих американцями під час операцій в Афганістані та Іраку. Приблизно 604 з них Вашингтон передав урядам тих країн, громадянами яких вони були. Як заявляють правозахисні організації, США порушують права решти в'язнів, не пред'являючи їм звинувачень. Лише троє, включаючи особистого кухаря Усами бін Ладена, були за весь цей час засуджені трибуналом. Двох з них США вислали для продовження відбування тюремного ув'язнення на батьківщину - в Австралію і Ємен. !zn

Читайте також:

Десять років «нескінченної війни»

Передбачуваного організатора нападів 11 вересня буде судити військовий суд

Сайт Wikileaks опублікував секретні документи уряду США