У США більше не вважають Україну демократичною державою

14 листопада 15:01

У США не залишилося нікого, хто захищав би нинішній уряд України, упевнений колишній посол Пайфер. Санкції будуть застосовані до конкретних чиновників, відповідальних за згортання демократії.

 

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер заявляє, що американська адміністрація більше не сприймає Україну як демократичну державу. Про це він заявив в інтерв'ю виданню «Український тиждень».

«Резолюції дуже добре передають, що насправді думає Конгрес про Україну, і вказують на те, що американська влада розглядає можливість санкцій», - сказав Пайфер.

При цьому він додав, що «найбільше вражає те, що остання резолюція сенатора Річарда Дурбіна, підтримана Сенатом у вересні, закликає не видавати візи окремим українським чиновникам».

Дипломат також назвав «смішними» заяви Міністерства закордонних справ України про прийняття резолюції Сенату за нелегітимною процедурою. «Це просто смішно. Американський Конгрес протягом 20 років був дуже і дуже доброзичливим до України. І тут жодна людина не виступила проти. Не залишилося нікого, хто захищав би нинішній уряд. Існує спільне бачення, що сьогодні Україна вже не демократична держава. Це очевидно», - зазначив Пайфер.

Разом з тим колишній посол вважає передчасним говорити про введення санкцій проти України у найближчому майбутньому. «Так, поки зарано говорити про введення санкцій у найближчому майбутньому, але ще рік тому не було й таких розмов», - нагадав він.

«Повинен уточнити, що мова йде не про українське населення, а про уряд. Обмеження будуть стосуватися конкретних людей, відповідальних за регрес і згортання демократії », - уточнив Пайфер.

За його словами, прецеденти введення санкцій вже існують: «У справі Магнітського голосування теж ще не відбулося, але насправді деякі люди зі згаданого списку вже серед тих, кому не будуть видавати візу. США хочуть, щоб це було не адміністративне рішення, а закон, прийнятий Конгресом. 10 років тому такі санкції були застосовані до Білорусі. Тобто досвід введення такого роду адміністративних і законодавчих ініціатив існує».

«Звичайно, Україна не Білорусь. Поки. Але варто звернути увагу на те, наскільки негативною була реакція Москви на «список Магнітського». Це дієва міра, і, за моїми спостереженнями, в Конгресі США є люди, готові підтримати такі дії проти Києва», - зазначив він.

Колишній посол США в Україні також вважає «сумнівним» виборчий процес в Україні, особливо в порівнянні з попередніми виборами. «Загальне відчуття: Україна зробила суттєвий крок назад», - констатував він.

Пайфер підкреслив, що вибори в Україні викликали серйозне розчарування з боку Держдепартаменту США, Євросоюзу і більшості європейських країн. «Влада використовувала адмінресурс протягом кампанії, кандидати не мали рівного доступу до ЗМІ. Є питання щодо прозорості роботи Центральної виборчої комісії. Та й зрозуміло, що можна сказати про вибори в країні, де два лідери опозиції - Юлія Тимошенко і Юрій Луценко - перебувають за в ув'язнення. Весь електоральний процес був сумнівним, особливо, якщо порівнювати з президентськими перегонами 2010 року і парламентськими 2007-го», - пояснив дипломат. !zn

Читайте також:

Автор резолюції Сенату США по Україні наполягає, що вона прийнята за всіма правилами

Екс-посол США закликав ігнорувати Україну

Колишній посол США в Україну: Януковича не хочуть бачити у Вашингтоні

Колишній посол США в Україні пообіцяв Януковичу проблеми із Заходом за згортання демократії