У Раді зареєстровано законопроект про перевибори мера Києва у жовтні

01 лютого 08:42

Депутати від опозиції пропонують провести вибори мера Києва одночасно з парламентськими. У Партії регіонів таку ідею назвали здоровою.

 

Представники опозиції зареєстрували у Верховній раді законопроект про проведення 28 жовтня чергових виборів київського міського голови й депутатів міськради. У парламентській більшості дану ініціативу назвали здоровою, не виключивши, що підтримають документ. Тим часом у Центральній виборчій комісії заявляють, що повноваження депутатів Київради VI скликання закінчуються тільки у 2013 році.

Законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів у Києві" підготував і вніс 31 січня до Верховної ради народний депутат від БЮТ Юрій Одарченко. Він запропонував провести чергові вибори мера Києва і депутатів Київради 28 жовтня - в один день із парламентськими виборами, пише видання «КоммерсантЪ-Украина».

Слід зазначити, що дата проведення чергових виборів у Києві поки залишається відкритою. Як відомо, мера Києва Леоніда Черновецького та депутатів Київської міської ради VI скликання обрано на позачергових виборах у травні 2008 року. Згідно з чинною тоді Конституцією у редакції 2004 року, міський голова обирався на чотири роки, а депутати міської ради - на п'ять років. Між тим, згідно з Конституцією, яка набула чинності 30 вересня 2010 року, термін повноважень міських голів та депутатів місцевих рад становить п'ять років. Депутатів поставив у безвихідь Конституційний суд, відмовившись у вересні 2011 року відкривати провадження у справі про дату чергових місцевих виборів у Києві у зв'язку з «не підвідомчістю Конституційному суду цього питання».

Юрій Одарченко пояснив, що його законопроект обумовлено «економічною доцільністю». «Було б вигідно провести чергові вибори у Києві одночасно з виборами до Ради, у жовтні 2012 року, - сказано у пояснювальній записці до документа. - Це допоможе істотно заощадити кошти, оскільки окружні виборчі комісії будуть займатися організацією виборів, використовуючи одні й ті самі приміщення і транспорт».

У той же час заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважає, що одночасно вибори мера Києва і депутатів Київської міськради проводити не можна: «Термін повноважень київського міського голови закінчується у 2012 році, а депутатів Київради - в 2013 році. Яка це буде конкретно дата? Приймати таке рішення - це виключно прерогатива парламенту».

Депутати міськради також вважають, що їхні повноваження закінчуються в наступному році. "Вибори до Київради мають відбутися у 2013 році. Якщо проводити їх у 2012 році, виходить, що міськрада не дотягує до закінчення свого терміну, а значить, це вже дострокові вибори, які окремо має призначити парламент», - заявив секретар фракції УДАР у Київраді Віталій Карпунцов.

Разом з тим заступник глави парламентського комітету з державного будівництва та місцевого самоврядування Юрій Ключковський («Наша Україна-Народна cамооборона») вважає, що «вибори у Києві правильно провести вже неможливо». «Багато хто забув одну з норм чинної Конституції про те, що всі місцеві вибори повинні проводитися одночасно, а значить, найближча їхня дата - 2015 рік - це як один із варіантів», - сказав Ю.Ключковський. На його думку, дата місцевих виборів у столиці «буде результатом політичних домовленостей».

У Партії регіонів не виключають, що підтримають законопроект представника опозиції. «Ініціатива здорова - вибори у Києві проводити все одно доведеться, а прийняття цього документа дозволить заощадити кошти державного бюджету. Думаю, наша фракція може його підтримати», - заявив заступник глави парламентського комітету з державного будівництва і місцевого самоврядування Олександр Черноморов (Партія регіонів). !zn

Читайте також:

Черновецький з'явився на робочому місці

Черновецький цікавиться окремими рішеннями Київради


Луценко назвав Кличка єдиним реальним кандидатом в мери Києва