У Партії регіонів погрожують заблокувати трибуну Ради, якщо їм не дадуть виступати російською

18 грудня 08:52

Регіонал Сергій Тігіпко з парламентської трибуни поставив ультиматум: депутати повинні виступати тією мовою, якою вважають за потрібне, в іншому випадку ПР не пустить на трибуну нікого. Його слова викликали гучне обурення опозиційних фракцій.

 

Народний депутат від Партії регіонів Сергій Тігіпко з парламентської трибуни поставив ультиматум: депутати повинні виступати тією мовою, якою вважають за потрібне, в іншому випадку регіонали не пустять на трибуну нікого. Про це Тігіпко заявив 18 грудня на пленарному засіданні Верховної Ради.

Тігіпко, виступаючи українською мовою, зазначив, що під час останніх засідань у Раді загострилося мовне питання. «Позицію ВО "Свобода" про виступи виключно українською мовою ми ніколи не підтримаємо, вона неефективна, бо якщо дорослу людину примушувати говорити тією мовою, якою вона не хоче, ми досягнемо тільки зворотного ефекту: вона не буде цього робити», - зазначив Тігіпко, якого цитує Ліга.net

-«Свобода» пообіцяла будь-якими методами заглушати в Раді російську мову

Його слова викликали гучне обурення опозиційних фракцій. Депутати від «Свободи» почали кричати, що в Україні одна державна мова. Незважаючи на це, Тігіпко продовжив. Він зазначив, що традиційно Україна формувалася як багатонаціональна держава, тому потрібно з повагою ставитися до людей, які розмовляють не українською мовою. «Якщо ми будемо загострювати це питання, будуть лише посилюватися сепаратистські настрої», - вважає він.

«Якщо людина говорила з виборцями російською, вона має повне право і з парламентської трибуни виступати російською мовою», - додав Тігіпко.

Депутат запропонував перенести мовну дискусію у комісії, створені президентом після прийняття мовного закону, якщо потрібно - провести відповідні слухання і вийти на зміни в законодавство.

«Але я просив би дати можливість всім депутатам, хто хоче, виступати і російською мовою теж. Якщо цього не буде - ми не дамо нікому виступати з цієї трибуни теж», - заявив він. Регіонали зустріли ці слова оплесками, ВО «Свобода» - криками «Ганьба!».

Як відомо, раніше депутати від ВО «Свобода» пообіцяли задіяти всі можливі методи, щоб в сесійній залі Верховної Ради не лунала російська мова.

Читайте також:

Після бійки в Раді свободівці та регіонали разом реготали (ФОТО)

Балога пропонує штрафувати депутатів за незнання української мови

Азаров погодився покращувати свою українську мову разом з Фаріон