У Партії регіонів не хочуть підвищувати статус жодної мови, окрім російської

16 серпня 09:03

Михайло Чечетов вважає, що тільки українська і російська мови поки вимагають особливого статусу на території України. «Не болгарська мова, не угорська мова, не румунська, не єврейська мова, ідиш, чи іврит, я не знаю як там. Ці мови розуміє лише жменька людей. Ми говоримо про дві мови, які розуміє весь народ», - сказав він.

 

У Партії регіонів не бачать необхідності надавати статус регіональної жодній мові національних меншин, окрім російської. Про це заявив заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов.

За його словами, тільки українська і російська мови поки вимагають особливого статусу на території України.

«46 мільйонів осіб розуміють дві мови: російську та українську. Не болгарську мову, не угорську мову, не румунську, не єврейську мову, ідиш, чи іврит, я не знаю як там. Ці мови розуміє лише жменька людей. Ми говоримо про дві мови, які розуміє весь народ», - сказав Чечетов.

За словами депутата, закон «Про основи мовної державної політики», авторства регіоналів Вадима Колесніченка і Сергія Ківалова відповідає вимогам Європейської хартії щодо захисту регіональних та міноритарних мов.

Раніше президент Віктор Янукович підписав закон «Про основи державної мовної політики», який передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні мінімум 10% носіїв на територіях, на яких поширена ця мова.

Законом передбачається, що в контексті Європейської хартії регіональних мов або мов меншин заходи, спрямовані на використання таких в Україні, застосовуються до 18 мов.

Відзначимо, що не всі в Партії регіонів залишилися задоволені нововведенням. Регіонал Сергій Головатий вніс на розгляд Верховної Ради законопроект «Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні», яким запропонував скасувати закон про мови як «такий, що загрожує територіальній цілісності держави». !zn

Читайте також:

Азаров порадив телеканалу частіше «включати прекрасну російську мову» (відео)

Депутат від Партії регіонів поспівчувала українцям, які не знають російської мови

Колесніченко назвав львівсько-галицький діалект «відрижкою»