У Нью-Йорку пройшли перші слухання за позовом Тимошенко до Фірташа і «РосУкрЕнерго»

31 березня 10:08

Серед відповідачів фігурують 10 громадян України та 6 громадян або компаній США. Переважна більшість відповідачів проігнорували виклик до суду.

 

У федеральному суді Нью-Йорка ввечері в п'ятницю, 30 березня, пройшли перші слухання за позовом екс-прем'єра України Юлії Тимошенко проти компанії «РосУкрЕнерго», її власника Дмитра Фірташа, а також цілого ряду відповідачів, обвинувачених у корупції, шахрайстві та порушенні прав людини .

Позов буде розглядатися в рамках пілотного проекту, направленого на уніфікацію виробництва в складних цивільних міжнародних справах. Суддя Елісон Натан повідомила, що, можливо, долю прийняття позову до судочинства визначить вища інстанція - Верховний суд.

У практично порожнй залі крім судді та її помічників були присутні всього четверо адвокатів і двоє журналістів. Переважна більшість відповідачів проігнорувала виклик до суду.

Один з адвокатів відповідачів одразу заявив суду клопотання про відхилення позову через юрисдикцію. "Все, описане в позові, не має ніякого відношення до США. Події відбуваються на території суверенної держави, не існує механізму виконання рішень суду США на території інших країн. Це більшою мірою внутрішнє політичне протистояння, ніж питання права", - заявив адвокат.

Представник Тимошенко з контори McCallion & Associates повідомив суду, що серед відповідачів фігурують 10 громадян України та 6 громадян або компаній США. В українському списку значаться, зокрема, міністр палива та енергетики Юрій Бойко, глава служби безпеки Валерій Хорошковський, генпрокурор Віктор Пшонка, Семен Могилевич, якого розшукує американське ФБР, перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін, слідчий Генпрокуратури Олександр Нечвоглод, прокурор Лілія Фролова - представник державного обвинувачення на судовому процесі проти Тимошенко.

У списку американських відповідачів фігурує політтехнолог Віктора Януковича - Пол Манафорт.

Позов подано від імені самої Тимошенко, групи опозиціонерів, які перебувають або під слідством, або в ув'язненні, а також від імені українського народу, «інтереси якого ущемлені», зазначив адвокат позивачів.

У позові зазначається, що політичні переслідування в Україні є частиною складної схеми, розробленої для відмивання грошей за кордоном, зокрема - в США, а також для хабарів українським чиновникам. Стверджується, що офіційна влада України ведуть репресії проти тих, хто виступає проти ситуації корупційної системи.

Перші клопотання сторін мають бути подані судді Натан вже в квітні.

Позов Тимошенко до суду Нью-Йорка складається з двох частин. Перша - про порушення прав людини в Україні, яке здійснює організована група, що є паралельно так званою групою «РосУкрЕнерго». З одного боку, вона порушує права громадян з метою усунення політичних конкурентів, а з іншого - з метою захисту грошей, некоректно отриманих цією групою та її політичними покровителями. Перша частина позову обґрунтовувалася нормативним актом, який називається Alien Tort Statute і дозволяє в певних випадках громадянам інших країн захищати свої права в американському суді. Це відбувається у разі порушення основних прав людини, у тому числі політичних.

Друга частина позову Юлії Тимошенко обґрунтована антикорупційним американським законодавством, так званим RICO. Це відомий нормативний акт із досить жорсткими формулюваннями, які дозволяють боротися з корупцією, якщо вона в тому чи іншому вигляді торкається США. !zn

Читайте також:

Тимошенко звернулася до суду Нью-Йорка з позовом проти Фірташа і «РосУкрЕнерго» (документ)

На консультанта Фірташа і Януковича з інвестицій у США подали до суду


Так все ж лажа або ложа?

Опозиція готує «шоу» при врученні Януковичу повістки в американський суд