У МЗС назвали резолюцію Сенату США по Україні «декларативною» і «необов'язковою»

23 вересня 06:25

В українському МЗС відмовляються всерйоз сприймати жорстку резолюцію Сенату США про санкції до чиновників, що причетні до переслідування Тимошенко. Нібито процедуру ухвалення було порушено, а сама резолюція носить декларативний та необов'язковий характер.

 

У Міністерстві закордонних справ України не вважають за доцільне коментувати резолюцію, прийняту сенатом США.

«У МЗС України вважають недоцільним коментувати резолюцію, враховуючи спосіб, у який відбувся її розгляд, і декларативний, необов'язковий характер документа», - повідомили агентству «Інтерфакс-Україна» в прес-службі МЗС у відповідь на прохання прокоментувати інформацію про те, що Сенат США прийняв резолюцію по Україні.

- Сенат США прийняв резолюцію по Україні c вимогою звільнити Тимошенко

У відомстві додали, що в Україні звикли вважати Сенат США зразком парламентаризму, втіленням високих стандартів демократії, верховенства права та дотримання демократичних процедур.

«У зв'язку з цим важко серйозно сприймати документ, прийнятий минулої ночі за процедурою, яка з усією дипломатичною стриманістю можна назвати, як мінімум, сумнівна. Якими мотивами керувалися автори резолюції по Юлії Тимошенко, які за всяку ціну намагалися обійти протести інших сенаторів з приводу резолюції, і з цією метою поспішно вносили в неї редакційні правки. Також пропонували Сенату прийняти її «з голосу» як вже, нібито новий документ, після 3 години ночі за кілька хвилин до закриття поточної сесії Конгресу, коли в залі були присутні менше півдесятка діючих членів верхньої палати американського парламенту?»- відзначили в МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві вважають, що таки чином окремі члени Сенату обізнано намагалися уникнути будь-яких обговорень резолюції, текст якої викликав логічні запитання і протести, як мінімум, у декількох сенаторів, які вимагали повноцінного і зваженого її розгляду - «власне того, чим завжди відрізнялися обидві палати Конгресу».

«Друзі команди Тимошенко зробили все для того, щоб закинути в український інформаційний простір черговий сфальсифікований привід для гучних безпідставних дискусій і дискредитації майбутніх парламентських виборів. Ці зусилля суперечать національним інтересам України і приречені на провал», - підкреслили в прес-службі МЗС.

Як повідомлялося, Сенат США одноголосно підтримав резолюцію щодо України. У цьому документі є вимога до української влади негайно звільнити Тимошенко та інших політв'язнів. Також у резолюції йдеться про заклик ввести санкції у вигляді заборони на видачу віз усім особам, причетним до ув'язнення Тимошенко. !zn

Читайте також:

Тимошенко: Янукович перевершив Сталіна, він будує диктатуру «Сім'ї»


Захисник Тимошенко запропонував обмежити пересування Януковича і заморозити рахунки

Німецький лікар не виключає, що Тимошенко може стати інвалідом

США проти санкцій відносно української влади, але можуть передумати