У МВС пообіцяли не заважати приїзду опозиціонерів на мітинг проти мовного закону

04 червня 13:53

При цьому у міліції уточнили, що на проведення акцій у вівторок в органи виконавчої влади міста Києва надійшло 14 заявок на сумарну чисельність учасників в 43,4 тис. осіб.

 

У Міністерстві внутрішніх справ України запевняють, що не будуть перешкоджати приїзду прихильників опозиції до Києва для участі в акції протесту проти законопроекту про основи мовної політики, проведення якої заплановано біля будинку Верховної Ради України у вівторок, 5 червня.

"Немає ніякої вказівки на перешкоджання, про яку говорять представники опозиційних партій. Ніяких перешкод не буде", - заявили в Управлінні зі зв'язків із громадськістю відомства.

При цьому в міліції уточнили, що на проведення завтрашніх акцій до органів виконавчої влади столиці надійшло 14 повідомлень, організатори планують, що в акціях візьме участь загалом понад 43 тисячі людей. За їхніми даними, за ухвалення закону про основи мовної політики планують брати участь у масових заходах біля будівлі ВР майже 4000 осіб, "які, за наявною інформацією, приїдуть до столиці різними видами транспорту - потягами, автобусами, власним транспортом". У той же час висловитися проти прийняття цього закону мають намір до 2 тис. осіб.

"Для розміщення транспортних засобів прихильників законопроекту буде відведено майданчик біля Музей ВВВ, а для супротивників - біля річкового вокзалу", - відзначили в МВС, зауваживши, що для забезпечення охорони громадського порядку службу будуть нести до 3 тисяч працівників правоохоронних органів.

"Якщо люди мирно будуть себе поводити - міліція буде спостерігати, якщо будуть виникати якісь несподіванки - буде вживати адекватних законних заходів", - запевнили в міліції.

Читайте: «Батьківщина»: Влада блокує приїзд людей на акцію на захист української мови

Як повідомлялося, у прес-службі партії "Батьківщина" раніше заявили, що адміністрація президента видала вказівку керівництву правоохоронних органів заблокувати автобуси, якими їдуть люди з областей для участі в акції протесту проти законопроекту про основи мовної політики. За інформацією партії, "співробітники Державтоінспекції отримали наказ не пропустити жодного автобуса з західних і центральних областей до столиці". Також, за повідомленням прес-служби партії, у східних і південних регіонах України відбувається набір людей для участі у "проплачених мітингах" біля парламенту на захист законопроекту.

Як повідомлялося, 24 травня в залі засідань Ради після дебатів щодо законопроекту про основи мовної політики, внесеного народними депутатами фракції Партії регіонів Вадимом Колесниченком та Сергієм Киваловим, сталася бійка між народними депутатами.

Після бійки народні депутати заблокували парламентську трибуну і президію, однак, оскільки засідання до того часу було вже закрито, незабаром розійшлися.

Засідання 25 травня так і не відбулося через блокування опозицією трибуни та президії парламенту.

Очікується, що до мовного питання Рада повернеться на наступному пленарному тижні, який починається 5 червня.

Об'єднана опозиція звернулася до українців із закликом прийти 5 червня о 9:00 під стіни Ради, щоб не допустити прийняття мовного закону. !zn

Читайте також:

Громадські діячі закликали прийти 5 червня під Раду для захисту української мови

Опозиція має намір блокувати Раду до зняття закону про мови

Депутати продовжили парламентську бійку у студії Шустер Live (відео)

Регіонали сумніваються, що в парламенті є 226 голосів за російську мову