У Москві вбили чеченського поета

16 листопада 08:37

Відомого діяча чеченської культури, поета Руслана Ахтаханова було вбито напередодні ввечері біля будинку номер 2 на Біговій вулиці.

 

Злочинці здійснили два постріли з пістолета "Іж", коли Р.Ахтаханов виходив зі своєї машини і прямував додому. Нападники втекли на автомобілі "Форд-Фокус", який пізніше було спалено.

Порушено дві кримінальні справи: за ч.1 ст.105 та ч.1 ст.222 КК РФ (вбивство і незаконний обіг зброї).

За словами офіційного представника СК РФ Володимира Маркіна, вбивство Р.Ахтаханова, швидше за все, було замовним. Слідство не виключає, що одним із мотивів злочину могли бути суспільно-політичні погляди Р.Ахтаханова.

До вбивства чеченського поета Р.Ахтаханова можуть бути причетні особи, які організували вбивство полковника російської армії Юрія Буданова, повідомило "Інтерфаксу" в середу джерело у правоохоронних органах.

"Почерк злочину у багатьох деталях схожий зі сценарієм вбивства Ю.Буданова, що може говорити про одних і тих самих осіб, причетних до цих двох злочинів", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, "ця обставина у даний час активно опрацьовується слідчо-оперативною групою як одна з версій скоєного вбивства поета".

"В обох випадках злочинець діяв за однією схемою: напад стався в людному освітленому місці практично в центрі міста, здійснено декілька пострілів у жертву, у тому числі в голову, а також ідентичні способи втечі з місця вбивства з подальшим знищенням автівки", - сказало джерело.

Окрім цього, зазначило джерело, "в обох випадках використовувалася зброя марки ІЖ, а на машинах, на яких втекли вбивці - номери, раніше вкрадені з автомобілів тієї ж марки".

У свою чергу джерело у правоохоронних органах зазначило, що пріоритетною версією події СКР вважає вбивство, здійснене на замовлення бандпідпілля, що діє на території Північного Кавказу.

Співрозмовник "Інтерфаксу" також повідомив, що Р.Ахтаханова викрадали під час проведення контртерористичної операції у Чечні, він провів у полоні 47 днів. За його даними, громадський діяч був відомий тим, що завжди виступав за збереження Чечні у складі Російської Федерації і був прихильником не лише релігійного, а й світського розвитку республіки, чим також викликав невдоволення у радикально налаштованих бандитських формувань Чечні. "Інтерфакс" поки не має підтвердження цієї інформації.

Ю.Буданова було застрелено 10 червня 2011 року у Москві на Комсомольському проспекті біля будинку 38/16. За підозрою у вбивстві в кінці серпня було арештовано уродженця Чечні Магомеда Сулейманова. Йому інкримінуються ст.105 (вбивство) і ст.222 (незаконне зберігання зброї) КК РФ.

Згідно з матеріалами справи, М.Сулейманов стежив за Ю.Будановим, а потім убив його кількома пострілами. Після цього М.Сулейманов зник, а автомобіль, на якому пересувався, спалив.

У липні 2003 року Ю.Буданова було визнано винним у викраданні і вбивстві чеченської дівчини Ельзи Кунгаєвої і засуджено до десяти років позбавлення волі. В середині січня 2009 року його було умовно-достроково звільнено з колонії N3 міста Димитровграда Ульяновської області.