У Мінську затримано десятки людей після "німої" акції

15 червня 18:58

Десятки людей затримано у столиці Білорусі Мінську після акції німої солідарності. Багатьох, за даними правозахисників, побито.

 

Як повідомляє "Радіо Свобода", формат ініціативи народився в соціальних мережах: виходити на центральні площі міст кожну середу увечері без транспарантів і прапорів, щоб людей не можна було звинуватити в організації несанкціонованої акції.

Акція солідарності ініціювала спільнота "Революція через соціальну мережу" на сайті "Вконтакте". Перша подібна зустріч відбулася 8 червня в Мінську та зібрала близько півтисячі мовчазних громадян. Сьогодні кампанію підтримали в Бресті, Вітебську, Гродно, Могильові, Солігорську.

У Мінську за кілька годин до заходу навколо Жовтневої площі припаркували два десятки міліцейських автобусів й автозаків, а територію огородили металевими турнікетами. Міліціонери заявили, що тут буде проходити репетиція параду до Дня незалежності Білорусі. У підсумку більше тисячі осіб розосередилися по прилеглих кварталах.

Ще до початку акції Генпрокуратура закликала "не піддаватися на провокаційні заклики", пообіцявши, що осіб, винних в організації незаконних масових заходів, буде притягнуто до відповідальності. У свою чергу, в МВС попередили про провокації, заявивши, що можливе застосування вибухових пакетів, петард та вогнепальної зброї.

Аналітики впевнені, що така жорстка реакція на мирну подію схвалена вищим керівництвом країни.

14 червня президент Олександр Лукашенко заявив, що не допустить жодних акцій: "У соціальних мережах, в інтернеті закликають до страйків. Я дивитимуся, спостерігатиму, а потім як шарахну - не встигнуть за кордон перебігти".