У Миколаєві з бійками і димовими шашками російську визнали регіональною (ВІДЕО)

21 серпня 10:26

Миколаївська міська рада прийняла рішення про реалізацію на території міста положень закону «Про основи державної мовної політики», який передбачає надання російській мові статусу регіональної. Під час прийняття рішення під будівлею міськради відбулася бійка між противниками і прихильниками мовного закону.

 

Миколаївська міськрада надала російській мові статус регіональної. За це рішення проголосували 60 депутатів, 4 утрималися, не голосували 4.

Перед цим на вулиці перед будівлею міськради відбулися масові бійки між прихильниками російської мови та противниками Закону Ківалова-Колесніченка і співробітниками підрозділу Беркут.

У хід йшли кулаки, палиці, окрім цього у натовп хтось кинув димову шашку.

За словами очевидців, шашку кинули активісти Партії регіонів. Однак підтвердити це в натовпі ніхто не захотів.


Пізніше відбулася ще одна бійка - між активістами ВО «Свобода» та прихильниками російської регіональної.


Співробітники підрозділу «Беркут» затримали декількох правопорушників. Вони з заломленими руками були доставлені в будівлю міськвиконкому, звідки, очевидно, їх «проводять» до райвідділу.

Як повідомлялося, 3 липня Верховна Рада прийняла в цілому закон про мови авторства регіоналів Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова. 8 серпня Віктор Янукович підписав закон про основи державної мовної політики. Закон зміцнює позиції російської та мов інших національних меншин в регіонах, де їх чисельність перевищує 10%.

У східних і південних областях України місцеві органи влади зробили ряд кроків щодо реалізації положень закону.

13 серпня Одеська міська, а 15 серпня - Одеська обласна рада надали російській мові статус регіональної. Також Краснолуцька міська рада Луганської області вирішила дублювати тексти в офіційних документах російською мовою поряд з українською. 16 серпня у Запорізькій області російська мова стала регіональною згідно з рішенням Запорізької обласної ради. Севастопольська міськрада 16 серпня також прийняла рішення про надання російській мові статусу регіональної.

15 серпня Верховна Рада Криму доручила Раді міністрів до 10 жовтня підготувати і внести на розгляд кримського парламенту пропозиції щодо реалізації в регіоні закону «Про основи державної мовної політики». !zn

Читайте також:

Нацрада впевнена, що деякі телеканали перейдуть на російську

Ніжин підтвердив статус української мови і відмовився від регіональної

Влада блокує визнання усіх регіональних мов, окрім російської, - Москаль