У Лівії заборонено ісламістські партії

25 квiтня 13:40

Влада Лівії ухвалила рішення про заборону партій, організованих на релігійних чи етнічних принципах.

 

Національна перехідна рада Лівії 25 квітня випустила розпорядження, згідно з яким забороняється створення партій, заснованих на релігійній, етнічній або племінній ознаці.

За задумом перехідної влади, до червневих виборів до Національної асамблеї будуть допущені лише ті загальнонаціональні об'єднання, які були сформовані на базі політичних поглядів.

Представник Національної перехідної ради, яка керує країною після повалення режиму Муамара Каддафі, заявив, що мета цього рішення - зберегти "національну єдність".

Найбільш масовий ісламістський рух у Лівії - "Брати-мусульмани" - засудив рішення влади, заявивши, що воно не має нічого спільного з демократією. Раніше під егідою "Братів-мусульман" була створена Партія свободи і розвитку, яка мала намір взяти участь у виборах до парламенту, які повинні пройти через два місяці.

Лівія опинилася на порозі нової громадянської війни

Як відіб'ється новий закон на діяльності цього ісламістського руху, поки невідомо. На думку спостерігачів, закон націлений не стільки проти релігійно-орієнтованих партій, скільки проти об'єднань, що мають намір домагатися більшої самостійності для східних регіонів країни.

До перемоги лівійської революції будь-які політичні партії перебували під суворою забороною, а учасники таких об'єднань переслідувалися за законом. Тому всім політично активним лівійцям, які бажають створити свою партію, доводиться починати все з нуля.

Національна асамблея, обрана в червні, займеться написанням конституції країни. Очікується, що місця в парламенті будуть розділені між прихильниками ліберальних цінностей, орієнтованими на Захід, і помірними ісламістами, що розглядають в якості моделі Туреччину.

Раніше помірні ісламісти виграли вибори в Тунісі та Єгипті, де, як і у Лівії, в 2011 році перемогли народні революції. !zn

Читайте також:

Влада Лівії відмовилася видати суду у Гаазі сина Каддафі

Алжир відмовився видати Лівії членів сім'ї Каддафі

Нігер готовий видати сина Каддафі Міжнародному кримінальному суду у Гаазі

Затримані у Лівії українці будуть відбувати тюремний термін на батьківщині