У харківській компанії Авакова знову обшук

28 серпня 10:39

У будівлі банку "Базис", що належить екс-голові Харківської облдержадміністрації, знову проходить обшук. Минулого разу силовики приходили з візитом у "Базис", АТ "Інвестор" та інші структури, що належать Авакову, 7 липня.

 

У будівлі банку "Базис", що належить екс-голові Харківської облдержадміністрації і голові Харківської обласної організації ВО "Батьківщина" Арсену Авакову, проходить обшук.

"У нас обшук. До редакції зайшов хлопець і сказав, щоб усі негайно відійшли від комп'ютерів, забороняв нам їх вимикати під загрозою конфіскації. Хто такий - не відповів, документи не надав. Сказав, що слідчий поверхом нижче все пояснить. Від слідчого пояснень ми теж не отримали", - розповів журналіст інтернет-оглядача "Главное" Дмитро Брук.

Відзначимо, що будівля належить банку, частину приміщень орендує АТ "Інвестор", Дослідний центр медіатехнологій, який є засновником газети та інтернет-оглядача "Главное", тому журналісти припускають, що навіть, якщо виходити з того, що обшук проводиться у банку, то до редакції це не повинно мати жодного відношення.

В.о. голови правління АТ "Інвестор" Марина Єпішин повідомила, що сьогодні вранці вона була у Центральному офісі банку "Базис" на вулиці Мар'яненка, де в цей час були присутні акціонери фінустанови і представники Національного банку України. Там було повідомлено, що банк "Базис" ліквідовано від сьогодні.

Як повідомили адвокату, який представляє інтереси АТ «Інвестор» Олегу Атіскову, порушено кримінальну справу стосовно якихось посадовців банку «Базис» (не конкретизується).

Станом на 13.00 у будівлю адвокатів не пускають, пустили лише в.о. голови правління АТ «Інвестор» Марину Єпішин і директора ІЦМ Володимира Чапая.

За непідтвердженою інформацією, обшук проводять співробітники УБЕЗ.

Отримати офіційний коментар правоохоронців поки не вдалося.

7 липня минули обшуки в приміщенні банку "Базис", АТ "Інвестор" та інших структур, що належать екс-голові Харківської облдержадміністрації, голові Харківської обласної організації ВО "Батьківщина" Авакову.

Аваков стверджував, що обшук проходив з численними процесуальними порушеннями і призвів до перебоїв у роботі підприємств, що знаходилися у цих приміщеннях, зокрема був зірваний випуск чергового номера газети "Главное". Він пов'язував обшук зі своєю опозиційною діяльністю та наміром балотуватися до Верховної Ради.

Міліція політичне підґрунтя справи відкидала. Вона заявляла, що слідчі дії проводилися в рамках кримінальної справи, порушеної за фактом шахрайського отримання невстановленими особами земельної ділянки площею понад 700 га на території однієї з селищних рад Харківського району Харківської області.

А.Аваков у 2005-2010 роках очолював Харківську облдержадміністрацію. Восени 2010 року балотувався на пост Харківського міського голови. Посів друге місце, поступившись переможцю виборів Геннадію Кернесу 0,63%.

Як повідомлялося, Аваков 31 січня був притягнутий як обвинувачений у кримінальній справі, порушеній за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки) у зв'язку з незаконним відчуженням та зміною цільового призначення 55 га землі біля сел. Пісочин (Харківський р-н Харківської обл.), а також був оголошений у міжнародний розшук і за поданням слідчого прокуратури Харківської області Червонозаводським районним судом Харкова йому обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

27 березня була підтверджена інформація про затримання екс-голови ХОДА в Фрозіноне (Італія). У зв'язку з цим керівництво партії «Батьківщина» направило листа генеральному секретарю Інтерполу і уряду Італії з проханням врахувати «очевидне політичне мотивування» кримінального переслідування А.Авакова і звільнити його.

12 квітня суд Рима прийняв рішення про звільнення Авакова з-під варти. У Генпрокуратурі заявили, що запобіжним заходом до розгляду питання про екстрадицію обраний домашній арешт. Аваков і його адвокати спростували цю інформацію, заявивши, що суд не обмежував його переміщення. !zn

Читайте також:

Суд Рима відпустив Авакова без домашнього арешту та інших обмежень

ГПУ: Аваков перебуває під домашнім арештом

Аваков планує брати участь у парламентських виборах

Аваков поки не бачить сенсу просити політичного притулку