У Франції сформовано новий уряд

22 червня 04:37

Більшість міністрів, включно з главами ключових відомств, зберегли свої пости. Формування нового кабінету міністрів завершує тривалий процес переходу влади до Соціалістичної партії за підсумками президентських і парламентських виборів, що відбулися раніше цього року.

 

У Франції в четвер офіційно оголошено новий склад уряду на чолі з Жан-Марком Ейро. Список міністрів за традицією зачитав генеральний секретар Єлісейського палацу П'єр-Рене Лема.

Склад нового уряду майже не зазнав змін порівняно з попереднім кабінетом. Більшість міністрів, включно з главами ключових відомств, зберегли свої пости. Зросла кількість міністерських посад: в кабмін увійшли чотири нові міністри-делегати. Відбулися перестановки і в керівництві низки міністерств.

Так, Ніколь Брик, яка очолювала міністерство екології, тепер стане міністром зовнішньої торгівлі. Колись ця сфера державних інтересів перебувала у віданні міністра економіки і фінансів. Екологічне відомство ж перейшло під управління Дельфін Бато, яка до цього обіймала посаду міністра-делегата при міністрові юстиції. Повноцінний міністерський портфель отримала також Сільвіа Пінель, що була раніше міністром-делегатом у справах ремесел, торгівлі і туризму. Тепер цими питаннями займатиметься окреме міністерство, на чолі якого залишиться Пінель.

Новачками уряду стали чотири політики, всі вони отримали статус міністрів-делегатів. Гійом Гаро відповідатиме за продовольчу промисловість, Тьєррі Репентен - за професійну освіту, у віданні Елен Конуей будуть справи співвітчизників за кордоном, Анн-Марі Ескоффье буде відповідальна за децентралізацію. Усього в другий кабінет Ейро увійшло 38 міністрів, серед яких 19 чоловіків і 19 жінок.

Новий уряд сформовано у Франції після проведених у неділю виборів до Національних зборів - нижньої палати парламенту республіки. За їх підсумками абсолютна більшість депутатських мандатів отримали ліві партії. У парламентських виборах взяли участь 25 міністрів зі складу попереднього кабінету. Всі вони успішно пройшли це випробування, зберігши також і свої міністерські пости. Серед них - сам прем'єр Жан-Марк Ейро, а також глава МЗС Лоран Фабіус, керівник МВС Мануель Вальс, глава мінфіну П'єр Московісі й міністр культури Орелі Філіппетті. Як результат велику частину міністерських портфелів отримали представники Соціалістичної партії.

Також в уряді представлено й союзні соціалістам партії лівого флангу французької політики. Так, пост міністра територіальної рівності та житлової політики зберегла лідер «зелених» Сесіль Дюфло, а міністром-делегатом при МЗС із розвитку залишився її однопартієць Паскаль Канфен. До трьох членів кабінету збільшилося представництво Радикальної лівої партії (ЛРП). Комуністи з Лівого фронту від урядових посад відмовилися.

Перший кабінет Ейро сформовано 16 травня після перемоги Франсуа Олланда на президентських виборах. Це був перший у Франції уряд соціалістів із 2002 року. Згідно з традицією, він пішов у відставку одразу після парламентських виборів.

Таким чином, у Франції завершився тривалий перехід влади від правоцентристського Союзу на підтримку народного руху до лівої опозиції на чолі з Соцпартією. Вперше в історії П'ятої республіки соціалістам вдалося зосередити в своїх руках всі важелі влади - від поста президента і прем'єра до парламентської більшості в обох палатах законодавчих зборів республіки. Перше засідання уряду в оновленому складі відбудеться в п'ятницю. !zn

Читайте також:

Євро-2012: Шведи «грюкнули дверима», обігравши французів 2:0 (відео)

Уряд Франції відправлено у відставку

Парламентські вибори у Франції виграють соціалісти