У Європі затягується розгляд скарг Тимошенко і Луценка

09 жовтня 05:56

Розгляд скарг Юлії Тимошенко і Юрія Луценка в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) може затягнутися через декретну відпустку судді від України.

 

Ганна Юдковська взяла відпустку по догляду за дитиною до кінця 2012 року, а тимчасовий суддя, обраний Україною, може затягнути судові процедури.

Юдковська перебуває у відпустці до 18 грудня. Це означає, що вона зможе приєднатися до роботи суду лише в наступному році - 22 грудня у Франції починаються різдвяні канікули, а за тиждень до цієї дати засідання ЄСПЛ не проводяться через відпустки інших суддів. Необхідно зазначити, що законодавство Франції надає породіллям лише 16 тижнів декретної відпустки зі збереженням робочого місця.

В апараті урядового уповноваженого з питань ЄСПЛ Назара Кульчицького повідомили, що Європейський суд вже повідомив українській владі про ці обставини.

«Зі Страсбурга до нас прийшов офіційний лист про те, що суддя Юдковська перебуває у відпустці по догляду за дитиною», повідомляє Коммерсант-Украина

Адвокат Валентина Теличенко, яка представляє в ЄСПЛ інтереси Юрія Луценка і співпрацювала з юридичною командою Юлії Тимошенко на етапі подачі нею першої скарги (про незаконне затримання та неналежне поводження в місцях позбавлення волі), з занепокоєнням сприйняла інформацію про зміни в Європейському суді з прав людини.

«Без національного судді не може бути прийняте жодне рішення. Тому є небезпека, що винесення рішень ЄСПЛ у справах Луценка і Тимошенко затягується до наступного року», - зазначила адвокат.

Згідно з регламентом ЄСПЛ, в разі тривалої відсутності судді приймається рішення про призначення судді ad hoc, що тимчасово бере участь у слуханнях за українською квотою. У прес-службі ЄСПЛ «Ъ» заявили, що на даний момент у справі Тимошенко призначення ad hoc судді не відбулося. «Суддя від України (Ганна Юдковська. - ред.) бере участь у розгляді справи Тимошенко. Якщо з тих чи інших причин вона не зможе продовжувати участь у процесі, глава палати вдасться до процедури (призначення ad hoc судді. - ред.), як це і передбачено регламентом ЄСПЛ», - пояснили в прес-службі, підтвердивши при цьому інформацію про відпустку Юдковської.

За словами пані Теличенко, призначення тимчасового судді у справі Юлії Тимошенко зруйнує плани на якнайшвидше винесення рішення. «Якщо в Страсбург приїжджає ad hoc суддя, він має повне право вимагати надання часу на вивчення всіх матеріалів. А враховуючи обсяги справи і кількість документів, які ми надали суду, цей процес легко затягнеться до повернення Ганни Юдковської з відпустки». Це ж стосується і другої скарги Юрія Луценка, в якій йде мова про неналежне поводження і про ненадання йому медичної допомоги. !zn

Читайте також:

ПАРЄ може три роки розглядати, чи є Тимошенко і Луценко політв'язнями

Громадяни України, на думку Меркель, страждають від диктатури й репресій

Тимошенко - третій кандидат на Нобелівську премію за версією букмекерів