У Європі впевнені, що за допомогою закону про наклеп влада хоче посилити контроль над ЗМІ

20 вересня 05:48

Закон про наклеп - це чіткий сигнал для Європи, що українська влада має намір підсилити свій контроль над ЗМІ, заявив депутат Європарламенту Павел Коваль. У свою чергу Олександр Єфремов сказав, що коментарі європейських політиків щодо цього законопроекту недоречні, адже більшість європейських країн мають у своєму законодавстві відповідну норму.

 

Депутат Європейського парламенту, Павел Коваль (група Європейських консерваторів і реформістів, Польща) вважає, що криміналізація наклепу загрожує свободі слова в Україні. Про це він заявив в коментарі у Брюсселі.

«До останнього часу Україна мала найвищий рівень свободи ЗМІ серед країн СНД. Загроза ув'язненням за наклеп може серйозно загрожувати цій позиції. Поновлення дуже суворого закону може загрожувати свободі слова. Журналісти будуть боятися критикувати політиків, бізнесменів, чиновників. Це має особливе значення в контексті останнього тиску на телеканал TBi», - сказав Коваль.

Як голова делегації зі зв'язків з Україною він підкреслив, що в черговий раз імідж України постраждав напередодні парламентських виборів. «Юлія Тимошенко і Юрій Луценко у в'язниці, тиск на ТВі і тепер посилення закону. Громадській думці буде складно повірити, що це робиться в інтересах країни, а не в інтересах правлячої влади. Що стосується європейських інститутів, то це - чіткий сигнал, що українська влада має намір посилити свій контроль над ЗМІ», - заявив голова делегації Європарламенту зі зв'язків з Україною.

- У Януковича готові зняти закон про кримінальне переслідування за наклеп

У свою чергу лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов в ефірі "5 каналу" заявив, що коментарі європейських політиків і міжнародних організацій щодо законопроекту про посилення відповідальності за наклеп недоречні, адже більшість європейських країн мають у своєму законодавстві відповідну норму.

«У нас модно стало апелювати до політиків за кордоном. Я не хотів би, щоб ми будували суспільство подібним чином, бігали, кланялися якомусь зарубіжному чиновнику, вважаючи, що він розумніший. Чому ми апелюємо до тих країн, які мають у своєму законодавстві такі норми», - зазначив він.

Як повідомлялося, Верховна Рада України прийняла в першому читанні закон Журавського, яким предлагет ввести до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів такі поняття, як "наклеп" і "образа". У доопрацьованому у вересні проекті закону відсутнє поняття "образа". Документом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 145-1 "Наклеп".

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська 18 вересня опублікувала звернення до керівництва парламенту, в якому зазначила, що запропоновані законопроектом санкції є надмірними, і що вони можуть призвести до суттєвого обмеження свободи слова та можуть мати стримуючий ефект в діяльності засобів масової інформації. !zn

Читайте також:

Регіонал пообіцяв прийняти закон про наклеп, щоб журналісти «не писали фігню»

Рада попередньо погодилася повернути кримінальну відповідальність за наклеп

В ОБСЄ сподіваються, що Рада відхилить закон про наклеп у другому читанні

Ківалов задоволений, що журналісти тепер вже не зможуть на нього безкарно навести наклеп