У «Батьківщині» заявили, що Кузьмін намагався зганьбити Тимошенко на весь світ

04 жовтня 10:16

На думку заступника голови партії «Батьківщина», відкритий лист першого заступника генерального прокурора України Рената Кузьміна порушує норми професійної поведінки прокурорів.

 

Відкритий лист першого заступника генерального прокурора України Рената Кузьміна у Конгрес США є свідченням непрофесіоналізму його автора і черговою спробою зганьбити екс-прем'єр-міністра Юлію Тимошенко у світі. Про це заявив заступник голови партії «Батьківщина», колишній віце-прем'єр-міністр України Григорій Немиря.

«Юридична мова часто важка і незрозуміла, але іноді юридичні фрази формулюють думку дуже чітко. Однією з таких фраз є «res ipsa loquitur» - «говорить саме за себе». Звичайно, останній «відкритий лист» заступника генерального прокурора України Рената Кузьміна в Сенат США говорить сам за себе, тому що він демонструє не тільки його непрофесіоналізм як прокурора, але і вендету, яку оголосив режим, чиєю довіреною особою він є», - зазначив Немиря.

За його словами, Кузьмін в листі до Конгресу США порушує норми «Проекту кодексу професійної поведінки Міжнародної асоціації прокурорів», зокрема, пункт 5, який вимагає, щоб прокурор «поважав фундаментальні права підозрюваного і обвинуваченого на справедливий суд», проте у своєму листі Кузьмін чітко називає Тимошенко винною в тому, що вона заподіяла важкої і непоправної шкоди своїй країні.

Також Немиря звернув увагу на те, що пункт 9 зазначеного кодексу вимагає, щоб прокурор «був послідовним, неупередженим, об'єктивним і незалежним». «Але як може підтримувати неупередженість прокурор, який їздить по світу, звинувачуючи Тимошенко, який пише публічні і відкриті листи до законодавчих органів на зразок Сенату США, який використовує публічні платформи, щоб зганьбити людину, проти якої він висунув кримінальні звинувачення?», - підкреслив він .

- Кузьмін пообіцяв надати конгресу США докази причетності Тимошенко до 4 вбивств

«Кузьмін настільки очевидно упереджений, що він, по суті, звинувачує уряд США в тому, що він перешкоджає встановленню справедливості, відмовляючись співробітничати в рамках його прокурорської кампанії проти колишнього прем'єр-міністра Тимошенко. Більше того, його пропозиція подати так звані «докази» проти Тимошенко в будь-якому суді або публічних засобах інформації також є порушенням професійних стандартів прокурора, адже будь-який прокурор, зацікавлений у верховенстві права, надає докази в суді, який діє за нормами права, де обвинувачений має можливість провести перехресний допит або спростувати їх. Але, як правило, беручи до уваги досвід попереднього судового процесу над Тимошенко, їй відмовляють і в цьому основоположному аспекті правосуддя», - сказав він.

На переконання Немирі, лист Кузьміна у Конгрес США є «ще одним підтвердженням судової вендети, яку оголосив уряд президента Віктора Януковича не лише Юлії Тимошенко, але і всім тим, хто прагне захистити свободу в Україні. Те, що він просто прагнув подібними брехливими шляхами вплинути на думку американців, демонструє зневагу, яку проявляють українські правителі до істинних демократичних представників», - сказав він.

Нагадаємо, 3 жовтня Перший заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін звернувся з відкритим листом до конгресу США, в якому пояснив ситуацію з екс-прем'єром Юлією Тимошенко. У листі Кузьмін акцентує увагу конгресменів на тому факті, що Тимошенко підозрюють в причетності до вбивств 4 осіб, і він готовий надати американській стороні для ознайомлення документи слідства та докази винності Тимошенко. !zn

Читайте також:

Сенат США прийняв резолюцію щодо України з вимогою звільнити Тимошенко

ГПУ готова пред’явити Тимошенко обвинувачення у справі про вбивство Щербаня

Кузьмін попереджав Тимошенко, що на неї «повісять» справу Щербаня