У російському аналозі НАТО розписали "райдужні перспективи" для України

02 лютого 12:12

Генсек ОДКБ розповів про переваги організації перед НАТО: "Близький менталітет і єдина мова".

 

Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ) готова співпрацювати з Україною у будь-якому варіанті: спостерігача, просто зацікавленої держави або навіть члена організації.

Про це повідомив генеральний секретар ОДКБ Микола Бордюжа в ході відеомосту Москва - Астана - Єреван - Київ - Мінськ.

"Для цього потрібно тільки одне - інтерес і політичне рішення (з боку України - прим. ред.). Тут ми не можемо вплинути. Хотіли б, але не можемо.... У нас райдужні плани щодо України. Бажано, щоб вони такими райдужними були і з боку керівництва України", - сказав Бордюжа.

Він зазначив, що в Україні всі погляди спрямовані на НАТО і мало хто знає про переваги членства в ОДКБ.

"Поки такого інтересу немає, більше того, всі погляди орієнтовані в інший напрямок. Ми ж не можемо насильно вам пропонувати спільно забезпечувати безпеку", - сказав Бордюжа.

Відповідаючи на питання, чим ОДКБ краще НАТО, Бордюжа підкреслив, що ОДКБ створювали держави СНД для того, щоб спільно забезпечити безпеку, і саме з цього випливають головні переваги.

"Якщо Україні цікаво разом зі своїми сусідами це, спираючись насамперед на одну школу підготовки кадрів, єдину систему озброєнь, яка існує в Україні, засновану на радянських зразках, на наш близький менталітет і єдину мову, то тоді ми готові співпрацювати", - сказав він і додав, що всього цього немає в НАТО.

"Там англійська робоча, а в нас - російська", - зазначив він.

Крім того, за словами Бордюжі, члени ОДКБ можуть купувати озброєння за внутрішніми цінами, є переваги для підготовки кадрів для збройних сил, правоохоронних органів, співробітників МНС.

Також діє пільговий режим при закупівлі спецтехніки і спецзасобів для спеціальних підрозділів і спецслужб.

Нагадаємо, ОДКБ - військово-політичний союз, створений державами СНД на основі Договору про колективну безпеку (ДКБ), підписаного 15 травня 1992 року. У блок входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Росія, Таджикистан.

28 червня 2012 року Узбекистан призупинив членство в ОДКБ. !zn

Читайте також:

Країни-сусіди озброюються набагато активніше України

Росія згодна тільки на повне приєднання України до Митного союзу

В "агресивний блок" НАТО хочуть вступити все менше українців

Європейська система ПРО буде побудована за 8-10 років, у НАТО сподіваються на участь України