У Росії заборонили український сайт Forbes

08 липня 02:22

Причиною став вірш "Чи хочуть росіяни війни", розміщений читачем в коментарі до однієї зі статей.

 

Роскомнадзор вніс у реєстр забороненої інформації сайт української версії журналу Forbes.

Причиною для блокування став визнаний "екстремістським" за рішенням Заводського районного суду Грозного від 22 грудня 2015 року текст вірша, який починається словами "Чи хочуть росіяни війни...", повідомили в Роскомнагляді.

Цей вірш один з користувачів розмістив у коментарі до матеріалу Forbes "Розлучення по-кримськи", опублікованому ще в 2014 році.

Українські інтернет-ресурси вже не в перший раз потрапляють в приціл російської цензури. В цьому році Роскомнагляд обмежив доступ жителів Росії до сайту інформагенції "РБК-Україна", а також видання "ПІК" і "Крим. Реалії".

Раніше Роскомнагляд зажадав у російських інтернет-провайдерів заблокувати доступ користувачів до чотирьох статтях на "Вікіпедії", розгледівши в енциклопедичних статтях пропаганду наркотиків.

Влітку минулого року Роскомнагляд почав погрожувати блокуванням в Росії соцмережі Facebook, адміністрація якої відмовилася переносити дані російських користувачів у Росії, тим самим порушуючи російський закон "Про захист персональних даних".

Тим часом, підконтрольні РФ окупаційні влади "ЛНР" заблокували на окупованих нею територіях ZN.UA і ще 112 інтернет-ресурсів.

Що стосується українського сайту Forbes, то повідомлялося, що американський видавничий дім "Forbes" намагається відібрати ліцензію у Курченко на "Forbes Україна". Так, український Forbes змінив домен - с ".ua" на ".net.ua", а в Україні домен верхнього рівня в зоні ".ua" можна отримати і використовувати тільки у випадку, якщо у власника сайту є свідоцтво про реєстрацію торгової марки.