У РФ продовжили Януковичу термін притулку до осені 2017 року

14 березня 18:36

Екс-президент зареєстрований в РФ за адресою, де знаходяться складські приміщення.

 

Термін дії свідоцтва про тимчасовий притулок колишнього президента України Віктора Януковича на території Росії продовжено до 26 жовтня 2017 року, повідомив генпрокурор Юрій Луценко на брифінгу в понеділок, 14 березня.

Президент-утікач, очевидно, не проживає за адресою реєстрації в Ростові-на-Дону, але це, за словами голови ГПУ, не є перешкодою для проведення процедури заочного засудження.

"Коли представники міжнародного поштового агентства прибули з нашими матеріалами за цією адресою, то вони виявили складські приміщення. Якщо Росія надає притулок Януковичу на складських приміщеннях, може так воно і треба. Але хочу розчарувати Януковича та його захист - це не означає припинення притягнення його до відповідальності за заочною процедурою", – наголосив Луценко.

Генпрокурор також нагадав, що підставою для заочного засудження В. Януковича є і його спроба уникнути кримінальної відповідальності, переховуючись від органів слідства і суду.

"Указання захистом та Генеральною прокуратурою Російської Федерації адреси Януковича в Ростові навіть на складських приміщеннях підтверджує, що він більше шести місяців перебуває за межами України. Зазначення точної адреси не є, згідно з чинним українським законодавством, підставою для скасування спеціального судового розслідування. ", - пояснив керівник ГПУ.

Він також зазначив, що єдиним способом для Януковича уникнути процедури заочного засудження є прибуття до України та участь в очному процесі.

"Інших варіантів змінити формат судового слідства і взагалі судового розгляду справи, згідно з чинним українським законодавством, не існує",– підсумував Луценко.

Читайте також: Янукович повідомив про розлучення з дружиною

Нагадаємо, 14 березня генпрокурор Юрій Луценко повідомив про передачу до Печерського суду обвинувального акта стосовно екс-президента Віктора Януковича.

Віктор Янукович з 28 листопада 2016 року є підозрюваним у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисні дії, вчинені з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України) та ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

23 лютого Верховна Рада схвалила в першому читанні зміни до Кримінального процесуального кодексу. За словами Юрія Луценка, закон "дасть можливість 10 березня розпочати суд над Януковичем".