У разі референдуму українці підтримають вступ і до Митного союзу, і до ЄС

18 березня 16:33

Будь-який референдум - про Митний союз, або про ЄС - дасть позитивний результат і гарантовано розділить Україну навпіл.

 

У випадку, якби найближчої неділі відбувся референдум щодо вступу України в Європейський Союз, більшість населення проголосувала б "за" - 59,3%, проти - 40,7%. Про це свідчать дані березневого соцопитування фонду "Демократичні ініціативи" і КМІС.

При цьому на референдум про вступ України до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном більшість населення також проголосувало б "за" - 57,5%, проти - 42,5% (серед тих, хто вже визначився з вибором і має намір голосувати).

У випадку якби найближчої неділі відбувся референдум, де стояло б питання: або вступ до ЄС, або - до Митного союзу, відносна більшість населення проголосувала б за ЄС - 51,9%, за Митний союз - 48,1%.

Як відзначають соціологи, в Україні існують істотні регіональні відмінності в підтримці вступу до ЄС чи до Митного союзу. Вступ до ЄС підтримують у Західній і Центральній Україні, майже навпіл ділиться думка населення Південної України і переважно не підтримують у Східній Україні. Вступ України до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном, навпаки, підтримується на Сході, Півдні, з невеликою перевагою і в Центрі і зовсім не підтримується на Заході України. З альтернативної постановки питання - "або ЄС, або Митний союз" - вступ до ЄС підтримується населенням Заходу і Центру України, Митний союз - населенням Сходу і Півдня.

Існують істотні вікові відмінності у підтримці вступу до ЄС або Митного союзу. Вступ до ЄС підтримують громадяни різного віку, за винятком людей старше 60 років. Вступ України до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном, навпаки, підтримують всі вікові категорії громадян, за винятком молоді до 30 років.

"Отже, проведення референдуму щодо вступу в ЄС або тільки щодо вступу до Митного союзу - було б нечесним, оскільки обидва ці референдуми мали б позитивне рішення. А проведення референдуму сьогодні - або вступ до ЄС, або вступ до Митного союзу - при будь-якому результаті розкололо б Україну навпіл, оскільки перевага членства в ЄС незначна. Водночас очевидно, що з часом буде переважати тенденція підтримки членства в ЄС, оскільки цю позицію розділяє молодь, на відміну від старшої генерації", - констатують соціологи.

Дослідження проводилося фондом "Демократичні ініціативи" та Київським міжнародним інститутом соціології з 5 по 13 березня 2013 року. Опитування проводилося у 109 населених пунктах у всіх областях України. Методом інтерв'ю опитано 2037 респондентів за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України старше 18 років. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95. !zn

Читайте також:

Україна стане асоційованим членом Митного союзу

Медвєдєв змалював перспективи України в МС: Або все, або нічого

Україна почала процес "газмонізації" з Митним союзом